Ameriški borzni trgi so v eni najhujših kriz zadnjega obdobja. Foto: EPA
Ameriški borzni trgi so v eni najhujših kriz zadnjega obdobja. Foto: EPA
Množično ob nepremičnine
Ameriška ekonomija v težavah

Obrestne mere so tako na najnižji točki po letu 2004, s krepkim znižanjem mer pa želi Fed omejiti vpliv krize na trgu hipotekarnih kreditov, ki bi lahko ZDA potisnila v recesijo.

Fed je od septembra lani obresti znižal že šestič zapored, a tričetrtine točke je kljub vsemu manj, kot so mnogi strokovnjaki pričakovali, gre pa le zadnjega v seriji urgentnih ukrepov za zajezitev vse večje finančne krize. S tem dejanjem ameriški gospodarstveniki upajo, da si bodo trgi nekako opomogli.

Prvi rezultati so sledili takoj: dolar je v primerjavi z japonskim jenom in evrom nekaj malega pridobil. Skok pa je bilo čutiti tudi na delniškem trgu in na trgu obveznic.

Finančni minister priznava krizo, ne recesije
Ob priložnosti prvega dneva zasedanja Feda je spregovoril tudi ameriški finančni minister Hank Paulson, ki je priznal, da gospodarstvo ZDA doživlja strm padec, a upa, da si bo do konca leta opomoglo.

Paulson, ki je danes obkrožil lepo število televizijskih oddaj, da bi ameriško javnost in trge pomiril glede ekonomske situacije, za slednjo ni želel uporabiti besede recesija, čeprav javnomnenjske raziskave kažejo, da se državljani in gospodarstveniki z njegovo oceno ne strinjajo.

Množično ob nepremičnine
Ameriška ekonomija v težavah