Foto:
Foto:
Wall Street
Če je Dow Jones prejšnji teden padel za 4,4 odstotka, največ v zadnjih skoraj petih letih, je bil zadnji teden kljub rdečemu četrtku in petku vendarle pozitiven. Foto: RTV SLO


Bernanke je imel v četrtek seveda v mislih gospodarsko rast, ki v ZDA vedno bolj peša. Tudi Bernankejev predhodnik, sloviti Alan Greenspan, vidi precejšnjo verjetnost (pravi, da je ta 50-odstotna) za recesijo. Ta nastopi, ko ima gospodarstvo v dveh zaporednih četrtletjih negativno gospodarsko rast. Vse kaže, da bo prvo letošnje četrtletje negativno. Da je položaj resen, dokazuje tudi padec zaupanja ameriških potrošnikov na 16-letno dno in napovedi novih milijardnih odpisov bančnih dolgov. In kaj se v teh negotovih časih dogaja na borznih trgih?

Kaj kupuje Buffett?
Ta teden so se delnice največjih svetovnih podjetij kar dobro držale, pri čemer je bila prva polovica tedna odlična, v četrtek in petek pa vsaj na Wall Streetu ni bilo več veselja. Kakor koli, indeks Dow Jones (12.348 točk) je skupno pridobil 1,4 odstotka. V petek je sliko pokvaril trgovec z elektroniko Best Buy, ki tarna nad prodajo. Ta naj bi po veselem decembru vidno upešala. Za nekaj spodbude je poskrbel znani vlagatelj Warren Buffett, ki je kupil 132 milijonov delnic živilskega podjetja Kraft Foods, povečal pa je tudi delež v farmacevtskem podjetju GlaxoSmithKline.

Banke spet najbolj na udaru
Vodilne evropske borze so v petek zaradi bančnih delnic v povprečju padle za dva odstotka, merjeno z indeksom FTSEurofirst 300 (1.309 točk), ki pa je na tedenski ravni vendarle pridobil nekaj točk. Potem ko je švicarska banka UBS napovedala za skoraj 30 milijard dolarjev odpisov dolgov, o težavah poroča tudi francoska Natixis. Ker bo šla milijarda evrov v nič, so delnice v petek padle za 11 odstotkov, kolikor so v vsem tednu izgubile tudi UBS-ove delnice. Vlagatelji se zatekajo k defenzivnim delnicam, kot je GlaxoSmithKline. Delnice so pridobile več kot odstotek.

Nafta krenila proti stotim evrom
Tokio se je prvič letos veselil tedenskega pribitka delniškega indeksa Nikkei (13.622 točk), ki je od ponedeljka do petka pridobil 4,7 odstotka. Ker je Venezuela prekinila dobavo nafte Exxon Mobilu, je cena nafte ta teden porasla na 96 dolarjev, kar je enomesečni vrh. Ameriški dolar je zadnje dni zgubljal. Za evro je bilo treba prvič po 5. februarju plačati tudi več kot 1,47 dolarja. Cena aluminija je dosegla devetmesečni vrh 2.873 dolarjev za tono.

T. O.