Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odbor za odprti trg Feda (FOMC) ocenjuje, da se bo s primernim zaostrovanjem denarne politike inflacija vrnila k ciljnima dvema odstotkoma na daljši rok in da bo trg dela ostal močan.

Ob tem se je odločil za zvišanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke, na raven med 0,75 in 1,0 odstotka, kar je največje enkratno zvišanje od leta 2000, pri tem pa je ocenil, da bo nadaljnje zvišanje primerno, so zapisali v izjavi, objavljeni na spletni strani Feda.

Ob tem je odbor napovedal, da bo lastništvo državnih obveznic in nekaterih drugih vrednostnih papirjev začel zmanjševati 1. junija.

Ocenil je, da so vplivi ruske invazije v Ukrajini na ameriško gospodarstvo zelo negotovi ter da invazija in z njo povezani dogodki povzročajo dodaten pritisk na povišanje inflacije in bodo verjetno dodatno obremenili gospodarsko aktivnost.

Poleg tega bo verjetno zaprtje javnega življenja na Kitajskem, povezano s covidom-19, povečalo motnje v dobavnih verigah.

Vasle: Pričakujem nižanje obrestne mere ECB-ja v kratkem

Boštjan Vasle. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Boštjan Vasle. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je v Odmevih pojasnil, da zaradi naraščajoče inflacije tako rekoč vse centralne banke spreminjajo usmeritve bančne politike. Ameriška centralna banka se je tega lotila pred nami, ker so tam okoliščine le nekoliko drugačne. A po njegovem mnenju so podobni koraki pri nas le vprašanje časa. Vasle zagovarja stališče, da bo ECB "zelo v kratkem" prenehal nakupovanje dodatnih vrednostnih papirjev, takoj v naslednjem koraku pa začel postopek zviševanja obrestnih mer. Pričakuje, da bomo iz območja negativnih obrestnih mer izšli pred koncem letošnjega leta. Sicer pa meni, da se bodo inflacijski pritiski nadaljevali, rast cen se v prihodnjih mesecih še ne bo umirila, predvsem zaradi trajajočega konflikta v Ukrajini, ki viša cene energentov in hrane, in to se prenaša tudi v druge cene. A na podlagi ukrepanja najprej denarne, potem pa še drugih politik Vasle pričakuje najprej umiritev inflacije, nato pa postopno zniževanje cen na začetku prihodnjega leta.

Banka Slovenije sprošča kreditiranja prebivalstva