Hauc napoveduje večdesetmilijonske tožbe. Foto: BoBo
Hauc napoveduje večdesetmilijonske tožbe. Foto: BoBo


Uprava banke je tako na podlagi forenzične preiskave vložila za 66,5 milijona evrov odškodninskih tožb proti 15 odgovornim osebam, je povedal Hauc. Novinarjem je pojasnil, da gre za tožbe v zvezi s preteklimi posli, a o imenih ni želel govoriti. Dejal je le, da gre za širok krog ljudi in da se kaj takega v banki ne sme več ponoviti. Sicer pa se bodo številke po njegovih besedah še precej dvignile, saj naj bi bile nove tožbe vložene že jeseni.
Hauc je ob tem napovedal, da bi banka lahko bila povsem sanirana in bi začela prinašati dobiček v naslednjih treh letih. V ta namen znižujejo stroške na vseh področjih poslovanja, zmanjšalo se bo tudi število vodilnih delavcev in njihove bonitete, je napovedal Hauc. Poleg tega je napovedal še znižanje števila zaposlenih za med 300 in 400 v naslednjih treh letih ter skorajšnji prenos prvih slabih terjatev na slabo banko.
Mali delničarji razočarani nad sklepom ostalih lastnikov
Na skupščini so delničarji (80-odstotni lastnik je država) po umiku Duške Jurenec, ki ob nekdanjem predsedniku nadzornega sveta Dušanu Jovanoviču edina ni dobila razrešnice za delovanje v preteklem letu, za novega nadzornika izbrali Aljošo Tomaža.
Lastniki (država) so tudi pooblastili upravo za dokapitalizacijo v vrednosti največ 400 milijonov evrov, potem ko je Sod umaknil svoj predlog za 300-milijonsko dokapitalizacijo. Uprava tako lahko s soglasjem nadzornega sveta v naslednjih petih letih dvigne osnovni kapital.
Sicer pa so skupščino najbolj razočarani zapuščali predstavniki malih delničarjev, saj se bo lastniški delež države še povečal in dodatno zmanjšal delež malih delničarjev. Ti so zato na sprejeti sklep že napovedali izpodbojne tožbe.
Verbič: Gre za norčevanje iz državljanov
Hauc sicer izglasovanega predloga državnih lastnikov ni želel komentirati in čeprav obžaluje usodo malih delničarjev, je dejal, da sta primarni cilj banke predvsem likvidnost in kapitalska ustreznost.
Prvi mož Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič pa je bil razočaran predvsem nad ravnanjem države. Kot je dejal, gre za norčevanje iz državljanov, zlasti iz tistih, ki so pred petimi leti vplačali delnice.