Oddelek GZS-ja gre po poti OZS-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Oddelek GZS-ja gre po poti OZS-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Direkcija za ceste BiH-a je pri gradnji v okrožju Mostar unovčila 3.800.000 evrov bančne garancije in s tem poplačala podizvajalce. Uprava Darsa naj poda svoj odstop, če tega pri nas ne zmore rešiti.

Mirko Požar, predsednik Združenja podizvajalcev
Podizvajalcem zavrelo

Nekaj čez sto članov Združenja podizvajalcev je pred stavbo Darsa zahtevalo plačilo za opravljena dela na Pomurski avtocesti. Predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik pred protestnike ni bilo, zato so javno prebrali peticijo in napovedali nadaljnje ukrepe državljanske nepokorščine.

GZS po poteh OZS-ja
Kot je storila že Obrtna zbornica Slovenije (OZS), tudi Združenje podizvajalcev (GZS) tokrat napoveduje zapore vseh avtocest. Če Dars zahtevam ne bo prisluhnil, bodo podjetniki iz že zgrajenih avtocest demontirali vso opremo, ki še ni plačana.

Ker so sredstva za gradnjo avtoceste prišla tudi iz evropskih kohezijskih skladov, bodo podizvajalci o stanju obvestili tudi širšo evropsko skupnost. Vztrajali bodo, dokler ne bodo prejeli plačila za opravljena dela.

Podizvajalci so ogorčeni, ker Dars ne prekine pogodb z "dobro znanimi insolvetnimi izvajalci" in jim denar na poziv plačuje vnaprej. Dars po njihovem mnenju zavestno krši veljavno zakonodajo, saj pri tem spregleda upravičene terjatve podizvajalcev. Pri tem vlado in Dars pozivajo, naj nadaljuje prekinjeno gradnjo na nedokončanih odsekih avtocest. Požar se tudi sprašuje, kako lahko Dars na neplačani avtocesti, ki nima še niti uporabnega dovoljenja, že dve leti in pol sploh pobira cestnino.

Dars s pravnim mnenjem nad zahtevke
Duhovnikova je po protestih v prostorih Darsa predstavnikom medijev ponovno zatrdila, da so sredstva izplačali že glavnemu izvajalcu SCT-ju. Dvakratno plačilo - še enkrat posebej podizvajalcem, bi bilo protizakonito, kar je Dars podkrepil s pravnim mnenjem mariborskega Inštituta za gospodarsko pravo. To mnenje pravi, da ob trenutku nastopa insolventnosti glavnega izvajalca Dars ni več upravičen neposredno izpolnjevati zahtevkov podizvajalcev, je po protestih povedala Duhovnikova.

Požar: To ni dvakratno plačilo
Predsednik Združenja podizvajalcev Mirko Požar je na protestu poudaril, da denarja sploh ne zahtevajo od Darsa, temveč z bančno garancijo od SCT-ja, zato se to ne more razumeti kot dvakratno plačilo. Pri tem je Požar navedel nekaj primerov tovrstne prakse iz tujine - Direkcija za ceste v BiH-u je dosegla izplačilo SCT-jevih podizvajalcev v višini 3,8 milijona evrov ravno na ta način.

Finančno ministrstvo je nad Inštitutom
Požar navaja tudi mnenje finančnega ministrstva, ki pravi, da je treba poplačati podizvajalce, dokončati dela in predati dokumentacijo prvi vseh opravljenih delih, ki jih je priznal DDC. Finančni minister Franc Križanič je za časopis Finance dejal, da je stališče ministrstva nad pravnim mnenjem inštituta.

Dars zavestno krši zakonodajo?
"Septembra 2009 smo obvestili Dars, da glavni izvajalec, SCT, podizvajalcev ne plačuje. Tudi po tem je Dars še naprej plačeval glavnega izvajalca, ni ukrepal, kar ni v skladu z razpisno dokumentacijo in pogodbo," je zatrdil Požar.
Po drugi strani pa Dars trditve podizvajalcev zavrača kot neresnične - večino zahtevkov naj bi posredovali šele leta 2010, tudi za dela, opravljena do sedem let pred tem. Nekaterim podizvajalcem pa Dars tudi očita, da so najprej predložili izjave, da so vse obveznosti poplačane, potem pa posredovali zahtevke za terjatve, ki so zapadle še pred predložitvijo izjave.

Direkcija za ceste BiH-a je pri gradnji v okrožju Mostar unovčila 3.800.000 evrov bančne garancije in s tem poplačala podizvajalce. Uprava Darsa naj poda svoj odstop, če tega pri nas ne zmore rešiti.

Mirko Požar, predsednik Združenja podizvajalcev
Podizvajalcem zavrelo