Celotna kupnina za Aerodrom Ljubljana bi glede na trenutno ponudbo tako znašala slabih 97 milijonov evrov. Foto: BoBo
Celotna kupnina za Aerodrom Ljubljana bi glede na trenutno ponudbo tako znašala slabih 97 milijonov evrov. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Premierka v odhodu Alenka Bratušek zatrjuje, da sklep vlade o zamrznitvi privatizacije ne pomeni njene ustavitve in da privatizacijski postopki strokovnih služb tečejo dalje. Foto: BoBo

Med ponudniki naj bi imela največ možnosti za uspeh nemški Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu, in francoski gradbeni velikan Vinci, ki skrbi za več letališč v Franciji, na Portugálskem in v Kambodži, je poročala Televizija Slovenija, ki dodaja, da je francosko podjetje že potrdilo, da je ponudbo za nakup Aerodroma vložilo in ponudilo dobrih 50 evrov za delnico.

Znesek celotne kupnine bi tako znašal 96,7 milijona evrov.

Za delnico še več?
Časnik Finance pa je ta teden poročal, da poznavalci pričakujejo, da bodo ponudbe še višali.

Ali so ponudbe oddali tudi drugi interesenti - sploh ob negotovosti po odločitvi vlade, da do imenovanja nove vladne ekipe privatizacijo ustavi - še ni znano. So pa za nakup Aerodroma v preteklosti interes že izkazali upravnik beneškega letališča Gruppo Save in Friedmann Pacific, ki je lastnik hongkonške letalske lizinške družbe China Aircraft Leasing Company.

Premierka zagotavlja, da sklep vlade ne pomeni ustavitve privatizacije
Družba KPMG, ki je bila izbrana za finančnega svetovalca pri prodaji Aerodroma Ljubljana, je marca objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic aerodroma. V skupnem prodajnem postopku več delničarjev je na voljo 75,5 odstotka delnic Aerodroma Ljubljana, ki ga je vlada uvrstila na seznam 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo.

Ravno pri tem pa se je zapletlo v četrtek, ko je vlada sklenila, da se v času do imenovanja nove vlade ne sme končati noben privatizacijski postopek, ki ga vodi Slovenski državni holding (SDH), prav tako naj se v tem času ne začenjajo novi postopki prodaje državnih naložb.

Premierka v odhodu Alenka Bratušek je zatrdila, da ta sklep ne pomeni ustavitve privatizacije in da privatizacijski postopki strokovnih služb tečejo dalje.