Gaspari opozarja, da še ni jasno, ali je spodnja raven krize že dosežena. Foto: MMC RTV SLO
Gaspari opozarja, da še ni jasno, ali je spodnja raven krize že dosežena. Foto: MMC RTV SLO
Gaspari predstavil drugi del ukrepov

Minister za razvoj in evropske zadeve je članom upravnega odbora Gospodrske zbornice Slovenije namreč predstavil cilje drugega vladnega svežnja za blažitev krize, k temu pa je dodal še omogočenje normalnega delovanja podjetniškega sektorja. Vendar pa je ob tem opozoril, da se trendi slabšanja gospodarskih razmer v mednaordnem in domačem okolju še niso ustavili. "V tem trenutku ni jasno, ali je spodnja raven že dosežena," je dejal.

Po Gasparijevih napovedih naj bi vlada "potrdila kombinacijo ukrepov, ki naj bi pozitivno delovala na dejanska gospodarska gibanja ter percepcijo podjetij in splošne javnosti".

Refinanciranje odvisno od bank samih
Tako so se z Banko Slovenije odločili za ukrepanje na kreditnem trgu, vendar je Gaspari dodal, da je refinanciranje svojih obveznosti pri bankah odvisno od tega, ali bodo nudile dovolj kreditne podpore gospodarstvu.

Najprej jamstvena shema
Sicer pa naj bi bil zdaj prvi ukrep jamstvena shema poslovnim bankam za kreditiranje podjetij v vrednosti do milijarde evrov, zakon pa se bo sprejemal po odločanju o rebalansu proračuna. Ponudbo bodo dobile vse banke, jamstva bodo delili do konca leta 2010, najvišji znesek jamstva pa bo odvisen od prihodkov in kapitala podjetja. Jamstva naj bi se delila za najmanj pol leta in največ pet let.

Kot dopolnilni ukrep vlada predvideva poroštvo države za zadolževanje podjetij, v pripravi pa je še ukrep odkupa terjatev bank do podjetij, kar bi veljalo, če prva dva ukrepa ne bi delovala.

Gaspari je še razložil, da načrtujejo dokapitalizacijo banke SID v višini 160 milijonov evrov, ki je že v parlamentarnem postopku.

S. Z.

Gaspari predstavil drugi del ukrepov