Po tehtnem in temeljitem razmisleku menim, da žal s svojim znanjem in izkušnjami ne morem več učinkovito prispevati k sanaciji Slovenskih železnic, in zato sem prenehal vztrajati ter nepreklicno odstopam, je Andrej Godec zapisal v odstopni izjavi. Foto: MMC RTV SLO
Po tehtnem in temeljitem razmisleku menim, da žal s svojim znanjem in izkušnjami ne morem več učinkovito prispevati k sanaciji Slovenskih železnic, in zato sem prenehal vztrajati ter nepreklicno odstopam, je Andrej Godec zapisal v odstopni izjavi. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper
V Luki Koper razmišljajo tudi o oblikovanju pristaniške uprave. Po besedah predsednika uprave Gregorja Veselka se bodo o vprašanju odločili po tem, ko bodo preučili pozitivne in negativne plati take organizacije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske železnice: Nadzornik Godec odstopil

"Glede na to, kako si to vodstvo predstavlja tempo te sanacije, menim, da to enostavno ne gre. Razmere zahtevajo odločne ukrepe, katerih pa se vodstvo - kljub vsem prizadevanjem ministrstva in predsednika vlade - po mojem mnenju enostavno otepa," je Godec povedal za STA.

Godec, ki je že maja odstopil z mesta predsednika nadzornega svet (kot razlog je takrat navedel obseg dela, saj je hkrati direktor Direkcije RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo), je v zvezi s sodelovanjem z Hartmundom Mehdornom dejal, da je bila ideja nekdanjega prvega moža nemškega Deutsche Bahna "nekoliko nerodno peljana ali preveč spolitizirana" in da jo je zdaj "težko držati v nekih okvirih".

V manj kot letu in pol odstopilo 15 nadzornikov
Nekdanji nadzornik je že peti član nadzornega sveta, ki je v manj letu in pol (nadzorni svet je bil oblikovan februarja lani) odstopil. Najprej je, zaradi članstva v preveč nadzornih svetih, odstopil Tomaž Berločnik, nato pa so odšli še Peter Kraljič (nestrinjanje z načinom izbire zdaj že nekdanjega generalnega direktorja SŽ-ja Matica Tasića), Borut Meh (zaradi ovir v delovanju nadzornega sveta) in Damjan Rak (odstavljen zaradi nezadovoljstva z njegovim načinom zastopanja).

Po Godčevem majskem odstopu z mesta predsednika nadzornega sveta je vodenje prevzel Igor Zajec, preostali nadzorniki pa so Branka Neffat, Bojan Brank, Bojan Rosi, Aleš Tavčar, Silvo Berdajs, Jože Pavšek in Nikola Kneževič.

Po obisku Mehdorna in Vlačiča, V Luki Koper zadržani
Idejni oče projekta o logističnem holdingu Hartmut Mehdorn in prometni minister Patrick Vlačič pa sta se srečala z nadzorniki Luke Koper. Prvi nadzornik luke Janez Požar je dejal, da so predstavili določene pomisleke, a ni želel povedati, če sta jih Mehdorn in Vlačič zadovoljila z odgovori.

"Odločili smo se, da zadev ne bomo komentirali, dokler ne bo kvantificirano s številkami. Manjkajo nam številke," je dejal Požar. Stališča o skupnem holdingu Luke Koper, Intereurope in Slovenskih železnic bodo sicer predstavljeni v avgustu.

Več bo znanega jeseni
Mehdorn po končanem sestanku ni bil na voljo za izjave, skop z besedami pa je bil tudi Vlačič. "V prihodnosti je možno vse, od lastniških povezav, tesnejših poslovnih povezav do tega, da se morda ne zgodi nič. Najti moramo odgovore na to, kar zdaj ni popolnoma optimalno," je dejal. Če se bodo avgusta predstavljene rešitve izkazale za prave, bo odločitev na vladi po njegovih besedah v mesecu ali dveh, v nasprotnem primeru pa bo potrebno delati naprej.

Predsednik uprave luke Gregor Veselko je ob tem dodal, da bo potrebno najti odgovore na številna vprašanja, med drugimi v zvezi s protimonopolno zakonodajo in glede koncesijske pogodbe, ki jo ima Luka Koper z državo.

"Odločili smo se, da zadev ne bomo komentirali, dokler ne bo kvantificirano s številkami. Manjkajo nam številke," je po končanem sestanku dejal Požar.

Slovenske železnice: Nadzornik Godec odstopil