V času Golobičevega ministrovanja je bil pokrit dolg do izvajalcev pri projektu gradnje Univerze na Primorskem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V času Golobičevega ministrovanja je bil pokrit dolg do izvajalcev pri projektu gradnje Univerze na Primorskem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mojca Kucler Dolinar
Mojca Kucler Dolinar meni, da bi morala že ob prvih podražitvah na Univerzi zasvetiti rdeča luč. Foto: BoBo

V DZ-ju se je končala seja preiskovalne komisije, ki se ukvarja z gradbenimi projekti, na kateri sta bila zaslišana nekdanja ministra za visoko šolstvo Jure Zupan in Mojca Kucler Dolinar ter minister v odhajanju Gregor Golobič.

"Projekt se je podražil na skoraj 8 milijonov evrov"
Glavna tema zaslišanja so domnevne nepravilnosti pri financiranju objektov Univerze na Primorskem. Zupan je pojasnil, da se je projekt gradnje objektov z začetnih 4,11 milijona evrov podražil na skoraj 8 milijonov evrov, za kar naj bi bil odgovoren investitor, torej Univerza na Primorskem.

Financer projekta, ministrstvo za visoko šolstvo, je pod Zupanovim vodstvom podražitvam nasprotovalo in za projekt ni namenilo dodatnega denarja, "ker ga ni imelo". Zoper nekdanjo rektorico Univerze na Primorskem Lucijo Čok so celo sprožili kazensko ovadbo zaradi podražitev.

"Podražitve je treba ustaviti že na začetku"
Po Zupanovem odhodu z ministrstva je to Univerzi namenilo dodaten denar za projekt. "Če bi ministri delali v korist Slovenije, bi se te stvari ustavljale na začetku, ko se začnejo stroški prekoračevati. Strinjam se, da morajo biti stvari lepo urejene, s kipi in lestenci, vendar ne na račun proračuna," je poudaril.

Pojasnil je še, da Računsko sodišče nepravilnosti pri projektu ni odkrilo, ker podražitve same po sebi niso problem in ker so bili vsi računi korektno izdani.

"Ob prvi podražitvi bi morala zasvetiti rdeča luč"
Kucler Dolinarjeva je pojasnila, da je bila do konca leta 2006 investicija praktično zaključena, ostal pa je gromozanski dolg, katerega glavnica je znašala 2.988.000 evrov. "V pregledu investicije je jasno, da niti jaz niti moj predhodnik, minister Zupan, nisva bila odgovorna, da je nastal tako velik dolg. Potisnjena pa sva bila v v situacijo, kako iskati rešitve," je dejala.

"Glede na končni dolg, ki ga je morala plačati država, je več kot očitno, da je projekt daleč od tega, da bi bil voden idealno," je še poudarila in dodala, da bi morala na Univerzi "zasvetiti rdeča luč" že ob prvi podražitvi. Univerza se je po njenih besedah namreč kljub višanju stroškov odločila za nadaljevanje investicije, ne da bi o nastalih stroških obveščala ministrstvo.

Sedanja vlada poravnala dolgove
Golobič je pojasnil, da se je v njegovem mandatu vlada odločila, da Univerzi z razporeditvijo sredstev nameni 3,5 milijona evrov. Po njegovih besedah je država Univerzi namenila denar, ki je ob koncu leta 2008 ostal v proračunu, zato vladi "ni bilo treba tehtati, ali bo kateri drug projekt izveden ali ne". Ob tem je še poudaril, da se vlada ni odločila za poroštvo Univerzi, ker je bil njen poroštveni potencial izčrpan.

Podjetje Makro pet, ki je bilo izvajalec gradbenih del univerze, je Golobiču leta 2004 gradilo vikend. Zato so se že leta 2008 pojavili očitki, da je Golobič povračilo dolgov predlagal ravno zaradi te povezave, kar pa je sam takrat seveda zavrnil. Na seji je ponovno zatrdil, da gradnji nista povezani, na vprašanje predsednice komisije Alenke Jeraj (SDS) pa je dodal, da mu ni znano, da bi isto podjetje v času sodelovanja z Univerzo opravljalo dela tudi za poslanko SD-ja Bredo Pečan in za rektorja Univerze na Primorskem Rada Bohinca.