Foto: BoBo
Foto: BoBo

Skupina Gorenje je v prvih šestih mesecih ustvarila 567,5 milijona evrov prihodkov, kar je 1,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Polletje je končala z 29,5 milijona evrov čiste izgube, ob čemer v družbi v kitajski lasti dodajajo, da je bil junij po mesecih negativnega poslovanja prvi mesec, v katerem so izkazali dobiček.

K 567,5 milijona evrov prihodkov od prodaje v prvem polletju je osnovna dejavnost gospodinjskih aparatov prispevala 523,4 milijona evrov oz. 92,2 odstotka. Rast te dejavnosti v višini 1,5 odstotka so v Gorenju dosegli predvsem na trgih vzhodne Evrope (Romunija, Madžarska, Češka), nekoliko manjšo tudi v Skandinaviji, Franciji in Španiji. Manj zadovoljni so s prodajo na ruskem, nemškem in nizozemskem trgu.

Na ekonomiko poslovanja skupine Gorenje v letu 2019 še vedno pomembno vpliva postopek integracije v skupino Hisense, v okviru katerega izvajajo številne aktivnosti in ukrepe za izboljšanje učinkovitosti in dobičkonosnosti poslovanja. Aktivnosti za zniževanje zalog in terjatev do kupcev ter strožja politika upravljanja s kreditnimi tveganji, ki so dolgoročno izjemno pomembne za izboljšanje poslovanja, so kratkoročno vplivale na nižji obseg proizvodnje, so iz Gorenja sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Odpoved v Gorenju prejelo 71 delavcev

Vodstvo Gorenja je odpovedi vročilo 71 zaposlenim. Gorenje je sicer pred tednom dni napovedovalo vročitev odpovedi pogodb o zaposlitvi 86 presežnim delavcem. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba, se je Gorenjeva uprava zaradi potreb proizvodnje odločila obdržati nekaj delavcev. Zeba pričakuje, da bo po tritedenskem dopustu, na katerem so trenutno delavci Gorenja, proizvodnja bolj zasedena, zato pa bodo potrebovali 150 delavcev. Po njegovem mnenju bi prav zaradi odpuščanja lahko nastale težave pri novih zaposlitvah.

V Gorenju so v okviru reorganizacije poslovnih procesov sprva predvideli, da bo v matični družbi v Velenju presežnih delavcev 270, nato se je številka znižala na 104, zdaj pa na 71 delavcev. Na seznamu presežnih delavcev so zaposleni v režijskih službah, ki so vezane na proizvodnjo, kot so skladiščniki, blagovni manipulanti in nadzorniki kakovosti.

V postopkih, ki potekajo že dalj časa, je sicer Gorenje nove pogodbe zaradi sprememb v organizaciji, nazivih ali opisih delovnih mest ponudilo 1.393 zaposlenim v režiji. Pri tem so ti zaposleni ohranili obstoječe plače in druge pravice.

V Gorenju, ki je od lani v lasti kitajske korporacije Hisense, so pred časom poudarili, da želijo z reorganizacijo zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj ter da reorganizacija in optimizacija poslovanja ne bosta omejeni le na matično podjetje, temveč bodo vanju vključene tudi vse hčerinske družbe in poslovne enote v tujini.