Gospodarska rast je bila v začetku letošnjega leta še višja kot leta 2006. Lani je imela Slovenija 5,2-odstotno gospodarsko rast. Foto: EPA
Gospodarska rast je bila v začetku letošnjega leta še višja kot leta 2006. Lani je imela Slovenija 5,2-odstotno gospodarsko rast. Foto: EPA
Rasti zaposlenosti je bila v omenjenem obdobju najvišja v zadnjih 15 letih. Foto: EPA
Velika gospodarska rast

Gre za najvišjo gospodarsko rast po drugem četrtletju leta 1999, ko se je BDP v pričakovanju uvedbe davka na dodano vrednost močno povečal. Visoka rast ni tako zelo presenetljiva, saj so vsi podatki v gospodarskem dogajanju doslej kazali, da je stanje gospodarstva razmeroma dobro. Podatek o gospodarski rasti to le še potrjuje.

Glavno gonilo gospodarske rasti je bil izvoz, ki se je povečal za 13,6 odstotka, okrepil pa se je tudi uvoz. Ugodne gospodarske razmere se kažejo tudi na rasti zaposlenosti, ki je bila v omenjenem obdobju najvišja v zadnjih 15 letih. Zaposlenih je bilo 936.000 oseb, kar je 2,4 odstotka več kot v prvem četrtletju leta 2006. Zaposlenost se je najbolj povečala v gradbeništvu, v poslovnih storitvah in drugih storitvenih dejavnostih ter v prometu.

Vizjak: Gospodarska rast res velik dosežek
Ministrstvo za gospodarstvo je novico o visoki gospodarski rasti sprejelo z zadovoljstvom, čeprav so razmeroma visoko rast BDP-ja pričakovali. Minister Andrej Vizjak je dejal, da kaže, da gredo ukrepi vlade in drugih akterjev v pravo smer, da rast in pozitivno klimo v gospodarstvu še spodbujajo. Vizjak je 7,2-odstotno gospodarsko rast označil za res velik dosežek.

Izjemno visoka rast naložb
Karmen Hren, vodja sektorja za nacionalne račune na Statističnem uradu RS-a, je opozorila še na izjemno visoko rast naložb v osnovna sredstva v začetku letošnjega leta, predvsem v gradbene objekte in stanovanjsko gradnjo, večinoma avtoceste.

Rast končne porabe ostaja bolj ali manj nespremenjena (triodstotna), visoko rast dodane vrednosti pa je mogoče opaziti tudi v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih. V gradbeništvu se je dodana vrednost povečala za 28,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 10,9 odstotka.

Ekonomisti napovedujejo ugodna gibanja tudi v prihodnje
Ekonomista France Križanič in Sašo Polanec sta se strinjala, da je gospodarska rast v prvem četrtletju res izjemno visoka. Nanjo je predvsem vplivala odprava administrativnih ovir pri trgovanju z EU-jem leta 2004, hitra rast gradbene dejavnosti in trenutno visoko povpraševanje Nemčije, ki je najpomembnejši izvozni trg za slovensko industrijo.

Odlične številke o stanju gospodarstva so pozitivno presenetile tudi Gospodarsko zbornico Slovenije, ki je pričakovala 5,5 odstotno rast. "Letošnja visoka konjunktura v predelovalnih panogah, še posebej pa v gradbeništvu, je popravila napovedi nekoliko navzgor," so sporočili iz GZS-ja.

Velika gospodarska rast