Poteza grške vlade je v nasprotju s prakso drugod po Evropi. Foto: Reuters
Poteza grške vlade je v nasprotju s prakso drugod po Evropi. Foto: Reuters

Ta možnost velja samo za podjetja, ki pet do sedem dni na teden delujejo 24 ur na dan. Delavci niso dolžni delati šest dni na teden, so pa nadure plačane 40 odstotkov več.

Na grškem ministrstvu za delo in socialno varnost so sporočili, da je dodatni delovni dan omogočen samo v izjemnih primerih, kot odziv na povečane potrebe po delu.

Grška javna radiotelevizija ERT poroča, da obstaja upanje, da bo šestdnevni teden pomagal v boju proti neprijavljenemu delu, ki vodi v izogibanje davkom.

Nova politika ne velja za področje turizma in prehransko industrijo.

Grški premier Kiriakos Micotakis je dejal, da je nova zakonodaja v svojem bistvu "do delavcev prijazna, globoko usmerjena v rast". Dodal je, da to Grčijo postavlja ob bok preostanku Evrope.

EU-jeva direktiva o delovnem času sicer zahteva od članic Unije, da zagotavljajo mejo delovnega tedna pri 48 urah, vključno z nadurami.

Poteza grške vlade je v nasprotju s prakso drugod po Evropi in tudi ZDA, kjer so vse bolj običajni štiridnevni delovni tedni, poroča BBC. Podjetja, ki prevzemajo to prakso, pravijo, da krajši delovni teden pravzaprav poveča produktivnost in počutje zaposlenih.

Poskusi štiridnevnega delovnega tedna v Islandiji so bili označeni kot izjemno uspešni, številni delavci pa so začeli delati manj časa, pri čemer, kot pravijo raziskovalci, je produktivnost ostala enaka ali večja.