Pipistrel je eno izmed najbolj inovativnih in produktivnih slovenskih podjetij. Foto: BoBo
Pipistrel je eno izmed najbolj inovativnih in produktivnih slovenskih podjetij. Foto: BoBo

Evropska komisija je v Bruslju objavila pregled konkurenčnosti industrije v državah članicah EU-ja, pri čemer je glavni dejavnik produktivnost dela. Pregled kaže, da je Slovenija v skupini držav, ki so po produktivnosti dela precej pod povprečjem EU-ja.

V to skupino držav so bile poleg Slovenije uvrščene še Slovaška, Madžarska, Češka, Poljska, Ciper, Portugalska, Estonija, Litva, Romunija, Latvija in Bolgarija.
Tradicionalno na vrhu
Najboljše po produktivnosti dela in precej nad povprečjem v EU-ju pa so Irska, Nizozemska, Avstrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Švedska in Nemčija. V skupini držav, ki so nekoliko pod povprečjem so Velika Britanija, Francija, Danska, Španija, Grčija, Italija in Malta.

Komisija ob tem poudarja, da bi lahko Slovenija z ustreznim izvajanjem direktive o storitvah in v celoti delujočim uradom za varstvo konkurence (UVK) bolje izkoristila potencial svojega storitvenega sektorja.

Dokaj inovativni, a kar obremenjeni s pravili
Slovenija je sicer po deležu inovativnih podjetij po navedbah komisije med državami, kjer ta delež presega 50 odstotkov vseh podjetij, torej v drugi od štirih skupin. V prvi, z deležem, višjim od 60 odstotkov, sta Nemčija in Luksemburg.

Poleg tega je komisija ocenjevala, kako prijazna je regulacija posameznih držav do podjetij. Slovenijo je uvrstila v skupino 16 držav, kjer je ta srednjeobremenilna za podjetja.
Najmanj obremenilna je regulacija za podjetja na Finskem, v Estoniji, na Danskem, Cipru, Švedskem in v Luksemburgu, najbolj pa v Belgiji, na Portugalskem, v Grčiji, na Madžarskem in v Italiji.