Nacionalnih šampionov ni več, meni Groznik. Foto: RTV SLO
Nacionalnih šampionov ni več, meni Groznik. Foto: RTV SLO

Nekdanji vodja delovne skupine za umik Kada in Soda iz gospodarstva, Peter Groznik, je dejal, da to ni slovenska posebnost, saj takšno obliko lastništva poznajo tudi druge države. Poudaril pa je, da je ta delež previsok, zato je treba državni delež postopno in pregledno umakniti iz lastništva gospodarskih družb. To podpira tudi vlada, je dejal Groznik.

Na prodaj bi moralo biti vse premoženje, katerega lastnik je država, pri prodaji pa je najpomembnejše maksimiranje cene. Ta formulacija po Groznikovih besedah "ni povsem v skladu s koalicijsko pogodbo, je pa v duhu te pogodbe".

Svetovalna skupina je okoli 350 podjetij razdelila v tri skupine. Iz skupine netržnih naložb, ki obsega 158 podjetij, naj bi se država umaknila v 30 mesecih. V drugi skupini so podjetja, ki že kotirajo na borzi, zanje pa svetovalna skupina priporoča 24-mesečni rok za prodajo. Tretja skupina pa zajema 18 največjih in najpomembnejših podjetij. Zanje časovnica prodaje ni predvidena, gre pa za velika podjetja, kot so Zavarovalnica Triglav, Adria Airways, Luka Koper, NLB, NKBM, Telekom in nekatere igralnice.