Hauc pričakuje, da bodo prihodnji meseci zelo delovni. Foto: BoBo
Hauc pričakuje, da bodo prihodnji meseci zelo delovni. Foto: BoBo

Imen kandidatov za člane uprave ni razkril, saj razgovori še potekajo. Hauc načrtuje, da bo nadzornemu svetu svoje kandidate za člane uprave predlagal predvidoma v prvi polovici maja, trenutno pa je v sklepni fazi razgovorov s kandidati. Za zdaj Hauc načrtuje tričlansko upravo, pozneje se bo lahko upravi še kdo pridružil. "Naša vizija je, da bi bila uprava štiričlanska," je povedal na novinarski konferenci v Mariboru.

Hauc pričakuje, da bo julija popolna uprava začela delo
Člani uprave bodo delo začeli po prejemu licence Banke Slovenije, po Haučevih pričakovanjih pa naj bi bila uprava popolna v začetku julija. Pojasnil je, da Andrej Plos, ki je banko kratek čas vodil pred njim, do nadaljnjega še ostaja v njegovi ekipi kot član uprave.

Hauc pričakuje, da bodo prihodnji meseci zelo delovni. V prvih dneh se bo seznanil z vsemi pomembnejšimi podatki glede poslovanja banke in začel izvajati vizijo, ki jo je 9. marca predstavil nadzornemu svetu. Zaveda se, da bo pot banke, ki je lani poslovala še slabše, kot pa je kazalo ob njegovem dogovarjanju za nastop funkcije predsednika uprave, lahko tudi huda, vendar verjame, da bo NKBM preživel svetovno gospodarsko in finančno krizo in se še naprej uspešno razvijal.

V Pošti Slovenije novega direktorja še iščejo. Do imenovanja novega, kar naj bi se zgodilo predvidoma v maju, bosta družbo vodila namestnik direktorja Igor Marinič in član poslovodstva Vinko Filipič. Na razpis za mesto generalnega direktorja je prispelo pet prijav, so sporočili iz družbe.

"Zaenkrat slika banke kaže, da je to varna in stabilna hiša, ki dobro posluje," je dejal Hauc in ob tem napovedal revizijo poslovanja posameznih segmentov, predvsem hčerinskih družb, ker želi imeti čisto sliko poslovanja. Načrtuje tudi pregled popisov poslovnih procesov in oblikovanje načrta reorganizacije tako banke kot skupine za čim bolj učinkovito poslovanje. "Intenzivno bomo delali na odnosih z investitorji in delničarji ter krepili vlogo v regiji," je dejal Hauc.

Napovedal je tudi, da bodo v prihodnje okrepili razvojno funkcijo in funkcijo monitoringa v banki predvsem, kar zadeva sprotno poslovanje podjetij.

Za nadzorni svet prijavljenih 58 kandidatov
Poslovanje banke pa je sicer letos že pozitivno, saj je banka v prvih treh mesecih skupno ustvarila okoli pol milijona evrov dobička, s čimer pa Hauc, kot je dejal, "še zdaleč ni zadovoljen". Ne pričakuje, da bo banka že v kratkem začela poslovati s polno dinamiko. Glede na strukturo bilance banke pa Hauc meni, da bi banka od oblikovanja vseh potrebnih slabitev lahko začela "dosti solidno poslovat".

Poleg iskanja članov uprave banke poteka tudi postopek oblikovanja novega nadzornega sveta, saj šestim nadzornikom poteče mandat, eden pa je odstopil. Nadzorni svet je po besedah predsednika nadzornega sveta Dušana Jovanoviča oblikoval nominacijski odbor, ki je z javnim pozivom pozval kandidate k prijavi.

Prijavljenih je 58 kandidatov, v skladu s kodeksom upravljanja Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (Aukn) pa bo nominacijski odbor v prihodnje med prispelimi prijavami izbral kandidate in jih poslal v akreditacijo komisiji agencije. Vse to naj bi se zgodilo še pred sklicem skupščine, je povedal Jovanovič, ki pa ni med 58 prijavljenimi kandidati.

Lanska izguba NKBM-a je znašala 83,9 milijona evrov
Hauc, ki ob odhodu z vrha Pošte Slovenije tam ni prejel odpravnine, je vodenje druge največje slovenske banke prevzel s petletnim mandatom, ki se izteče leta 2017.

Lanska izguba NKBM-a je znašala 83,9 milijona evrov, izguba na ravni skupine pa 81,1 milijona evrov. Lansko izgubo banke so v primerjavi z letom prej povzročile predvsem za 90 milijonov evrov višje neto oslabitve in rezervacije.