Skupščina se je seznanila tudi z odstopno izjavo predstavnika Kapitalske družbe v nadzornem svetu Hita Marka Jakliča, ki se ni strinjal z načinom izbora Podobnika, in na njegovo mesto imenovala Mateja Goloba Matzeleja. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina se je seznanila tudi z odstopno izjavo predstavnika Kapitalske družbe v nadzornem svetu Hita Marka Jakliča, ki se ni strinjal z načinom izbora Podobnika, in na njegovo mesto imenovala Mateja Goloba Matzeleja. Foto: MMC RTV SLO
Hit
V Hitu od ministrstva za finance pričakujejo, da v predlog sprememb zakona o igrah na srečo vključi spremembe koncesijske lestvice, ki bodo prilagojene trenutnim gospodarskim razmeram in spremembam v davčnih okoljih konkurenčnih držav za pridobitev strateških turističnih naložb, kot so Hrvaška, Črna Gora in Madžarska. Foto: MMC RTV SLO
Hitova uprava brez razrešnice

Kot so sporočili iz Hita, so za novega nadzornika imenovali Mateja Goloba Matzeleja, na skupščini pa so še sklenili, da bodo za dividende namenili večino od 664.000 evrov lanskega bilančnega dobička oziroma 0,23 evra na delnico.

Družba Hit je lani ustvarila 8,1 milijona, skupina Hit pa 17,2 milijona evrov izgube. Z lanskim poslovanjem matične družbe in konsolidiranim letnim poročilom poslovanja v 2008 skupine Hit so se na skupščini seznanili tudi lastniki novogoriške igralniške družbe. Upravi pod vodstvom Nika Trošta, ki je odstopil v začetku aprila, 1. avgusta pa ga bo nadomestil Drago Podobnik, niso podelili razrešnice, prav tako pa razrešnice za lansko delo ni dobil nadzorni svet.

Namesto Jakliča Golob Matzele
Skupščina se je seznanila tudi z odstopno izjavo predstavnika Kapitalske družbe v nadzornem svetu Hita Marka Jakliča, ki se ni strinjal z načinom izbora Podobnika, in na njegovo mesto imenovala Golob Matzeleja. Novi nadzornik je bil glavni direktor družbe Poteza Naložbe, nato pa je med drugim prevzel mesto izvršnega direktorja Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), ki jo je maja ustanovil DSU.

Lastniki Hita so še podprli predlog o razdelitvi lanskega bilančnega dobička. Tako bodo dobrih 624.000 evrov namenili za izplačilo dividend, medtem ko bo slabih 40.000 evrov ostalo nerazporejenih. Skupščina je določila še višino sejnin za nadzornike, pri čemer članu pripada 330 evrov, predsedniku pa 429 evrov bruto sejnine.

Hit: Nujna je davčna razbremenitev
Družba je ob radikalnem nižanju stroškov v prvih petih mesecih leta ustvarila 1,4 milijona evrov izgube, kar omogoča kratkoročno stabilno poslovanje, vendar pa ne izvajajo obnovitvenih in nujnih razvojnih investicij, so poudarili v Hitu. Po njihovih besedah je zato nujna takojšnja davčna razbremenitev in znižanje posebnih igralniških dajatev, ki so bile nesorazmerne že v obdobju pred začetkom gospodarske krize in so igralniški sektor pripeljale na rob nelikvidnosti. Tudi družba Hit tako na dolgi rok ne bo zdržala obstoječega davčnega pritiska.

Finančno ministrstvo pozivajo k spremembam zakonodaje
Kot so sporočili iz Hita, zaradi gospodarske krize ob pomanjkanju lastnih rezerv, padanju prihodkov in kreditnemu krču podjetje nima virov za pridobivanje razvojnih sredstev. Zakonodaja pa tudi ne omogoča pridobivanje strateških partnerjev, saj je lastništvo zasebnih družb omejeno, so pojasnili. Od ministrstva za finance pričakujejo, da v predlog sprememb zakona o igrah na srečo vključi spremembe koncesijske lestvice, ki bodo prilagojene trenutnim gospodarskim razmeram in spremembam v davčnih okoljih konkurenčnih držav za pridobitev strateških turističnih investicij, kot so Hrvaška, Črna Gora in Madžarska, so še sporočili iz novogoriške družbe.

Hitova uprava brez razrešnice