Banka Hypo bo najprej preverila nakupni interes za podružnice. Foto: BoBo
Banka Hypo bo najprej preverila nakupni interes za podružnice. Foto: BoBo

Prvi mož Hypo Group Alpe Adria Gottwald Kranebitter je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal, da je postopek prestrukturiranja šestih bank in treh lizinških družb v petih državah nekdanje Jugoslavije - v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, BiH-u in Črni gori - bolj ali manj končan.

Skupaj imajo omenjene banke za 12,5 milijarde evrov bilančne vsote, 4.600 zaposlenih, v okoli 260 poslovnih enotah pa skrbijo za več kot milijon strank. Kranebitter pravi, da želijo s prodajo zbrati vsaj 1,5 milijarde evrov, kolikor znaša njihova trenutna knjigovodska vrednost.

Morda ruski ali turški kupec
Kranebitter o rokih ni želel govoriti. Najprej naj bi v družbi preverili razmere in potencialni interes na trgu. Do konca leta naj bi oblikovali seznam interesentov in nato začeli pogovore. Takrat naj bi bilo več znano tudi o časovnici. Zemljepisno pa je omenil, da interes običajno prihaja iz Turčije ali Rusije.

V vmesnem času naj bi Hypo Group Alpe Adria nemoteno nadaljeval poslovanje v omenjenih državah in morebiti celo odpiral nove poslovalnice. Prodajo podružnic zahteva tudi Evropska komisija, ki je na vrhuncu finančne krize Avstriji odobrila državno pomoč in nacionalizacijo bančne skupine. Z izkupičkom od prodaje naj bi se vsaj delno poplačali tudi avstrijski davkoplačevalci.