Banka je predmet več preiskav zaradi suma različnih kaznivih dejanj prejšnjega vodstva. Foto: MMC RTV SLO
Banka je predmet več preiskav zaradi suma različnih kaznivih dejanj prejšnjega vodstva. Foto: MMC RTV SLO

Iz banke so sporočili, da prvi mož avstrijske banke Gottwald Kranebitter v pogovoru za avstrijski Trend ni dejal, da nameravajo prodati podružnice na Hrvaškem, v Srbiji, Sloveniji, Črni gori in BiH-u. Šlo naj bi za napačno razumevanje njegovih besed.
Skupina namreč do leta 2014 namerava poiskati novega strateškega partnerja, ki bi prevzel mesto trenutne lastnice banke - Avstrije. V polovici prihodnjega leta bodo tako stekle priprave za prodajo banke novemu lastniku. Pri tem bodo upoštevali zgolj take kupce, ki bodo banki omogočili, da se razvijajo tiste operacije, ki imajo dolgoročno perspektivo, so zapisali.
Ker območje jugovzhodne Evrope za skupino predstavlja zelo pomemben trg, ni nikakršnega razloga, da bi se z njega umaknila, so zapisali. V prihodnjem letu tako banka načrtuje tudi odprtje osmih novih poslovalnic.
Prodaja pripravljena v pol leta?
Mediji so sicer poročali, da je Kranebitter dejal, da bodo do polovice leta 2012 pripravili mrežo za prodajo podružnic na Hrvaškem, v Srbiji, Sloveniji, Črni gori in BiH-u. Po njegovih besedah so sicer želeli s prodajo sprva počakati, "vendar pa razmere ne dopuščajo, da bi se držali dogem". Prodaja naj bi jim navrgla 1,5 milijarde evrov, s čimer bi si banka izboljšala svoj kapitalski položaj.

Hypo Group Alpe Adria je imela v letošnjem prvem polletju prvič po letu 2007 dobiček. Čisti dobiček banke, ki je predmet preiskav zaradi suma različnih kaznivih dejanj prejšnjega vodstva, je znašal 71,6 milijona evrov. V istem lanskem obdobju je banka ustvarila 498,9 milijona evrov čiste izgube.

Bančna skupina s sedežem v Celovcu je zaradi številnih tveganih poslov na območju jugovzhodne Evrope padla v take težave, da so jo morali decembra 2009 popolnoma podržaviti in jo tako rešili pred stečajem.