Dow Jones je zadnji teden izgubil 0,6 odstotka. V četrtek in petek je pogledal pod 10 tisoč točk, toda dan je obakrat končal nad to psihološko mejo. Foto: Reuters
Dow Jones je zadnji teden izgubil 0,6 odstotka. V četrtek in petek je pogledal pod 10 tisoč točk, toda dan je obakrat končal nad to psihološko mejo. Foto: Reuters
Barack Obama
Predsednik Obama se zaveda, kako težko bo uresničiti obljubo o novih delovnih mestih. Lani jih je bilo ukinjenih 4,8 milijona, od začetka recesije decembra 2007 pa kar 8,4 milijona. Foto: Reuters
Dolar zadnja dva meseca pridobiva. Če je bila vrednost na začetku decembra še nad 1,50 dolarja, je zdaj okrog 1,36 dolarja. Foto: EPA

kaže znake okrevanja?

Predsednik ZDA Barack Obama je previdno pozdravil v petek objavljene podatke o januarski brezposelnosti. Zaveda se, da bo potrebnega še veliko truda, da bodo ameriške korporacije znova zaposlovale, hkrati ga je gotovo tudi strah, kako bodo volivci na jesenski volitvah v kongres kaznovali visoko brezposelnost. Ta je prejšnji mesec presenetljivo padla na najnižjo vrednost v zadnjih petih mesecih, čeprav je bilo ukinjenih 20.000 delovnih mest več, kot je bilo ustvarjenih.

Geithner izključuje črko W
Skeptiki menijo, da bo stopnja brezposelnosti še naprej naraščala, medtem ko finančni minister Tim Geithner izključuje možnost za recesijo v obliki črke W: "Možnosti za tak razplet so zelo majhne. Naše gospodarstvo je imelo v zadnjem lanskem četrtletju kar šestodstotno rast, kar je največ v zadnjih šestih letih. Brez dvoma smo v procesu okrevanja." Morda ima Geithner prav, toda delniški trgi mu ne verjamejo. Wall Street se je moral sprijazniti že s četrtim zaporednim negativnim tednom.

Petek vendarle pozitiven
Delniški indeks Dow Jones se je na tedenski ravni znižal za 0,6 odstotka. Izgube bi bile še večje, če ne bi Dow na koncu petkovega trgovanja, potem ko je zdrsnil do 9.840 točk, hitro pridobil 170 točk in se znova povzpel nad 10 tisoč točk. Očitno je bil trg že preprodan, vlagatelji so tudi zapirali kratke pozicije in dan je bil kar naenkrat pozitiven. Toda ne za vse sektorje. Delnice velikih industrijskih podjetij, kot sta General Electric in Boeing, so se pocenile za 1,6 odstotka.

Dow Jones

10.012
Nasdaq2.141
DAX305.434
FTSE1005.060
FTSEurofirst 300972
Nikkei10.057
EUR/USD1,3682
USD/JPY89,25
EUR/CHF1,4667
Lahka nafta71,80 USD
Zlato1.065 USD
Euribor, 6-mesečni0,965 %

Popravek je kot dieta
V četrtek je Dow Jones padel za 268 točk, največ v zadnjih devetih mesecih. Glavno vprašanje je, ali bodo delnice, podobno kot julija in oktobra, po nekajodstotnem popravku znova krenile navzgor, ali pa gre tokrat za spremembo smeri gibanja in je pred nami več turobnih mesecev. "Popravek je kot dieta. Ni prijetno, bojiš se ga, a če ga izkoristiš, si ob koncu leta na boljšem in se počutiš dobro," slikovito pravi eden izmed ameriških analitikov, ki trenutno vidi kar nekaj nakupnih priložnosti.

Wall Street bo navijal za Coltse
Bolj za šalo kot zares: odgovor na to, kakšna bodo prihodnja gibanja na Wall Streetu, naj bi dal tudi nedeljski finale ameriškega nogometa - Super Bowl. Največji športni dogodek v ZDA je presenetljivo dober napovedovalec borznega dogajanja, kar je seveda zgolj naključno. Pustimo podrobnosti in zapišimo le: leto 2010 bo za borzne trge boljše, če zmaga Indianapolis kot New Orleans.

Nafta in zlato strmo navzdol
Cene nafte so v zadnjih treh dneh padale, kot še nikoli po septembru. Lahka nafta je v petek (po objavi podatkov o ameriškem januarskem trgu dela) celo pogledala pod 70 dolarjev. Tudi zlato ni ušlo krepkemu popravku in je bilo v nekem trenutku vredno le še 1.044 dolarjev. Zmagovalec tedna je bil ameriški dolar. V primerjavi z evrom je njegova vrednost najvišja po maju. Za evro je bilo treba plačati le še 1,3586 dolarja.

Delnice Gorenja nadaljevale rast
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je zadnji teden padel za 3,9 odstotka, kar pomeni najslabši teden po lanskem marcu. Samo v petek so bile izgube več kot dveodstotne, potem ko je iz Nemčije prišel podatek o občutnem padcu decembrske industrijske proizvodnje. Nemir povzročajo tudi Grčija, Portugalska in Španija, ki imajo neobvladljiv proračunski primanjkljaj. Slovenski borzni indeks (4.088 točk) je v zadnjih petih dneh skupno izgubil 0,72 odstotka. Delnice Gorenja so se podražile še za 2,53 odstotka.