Pahor je imel v torek zvečer sprejem pri indijskem premierju Singhu. Foto: EPA/Reuters
Pahor je imel v torek zvečer sprejem pri indijskem premierju Singhu. Foto: EPA/Reuters
Častni pozdrav. Foto: EPA/Reuters

Že v torek zvečer se je Pahor v New Delhiju udeležil sprejema pri indijskem premierju Manmohanu Singhu, ki je izpostavil odlične odnose med državama, premierja pa sta se zavzela za okrepitev gospodarskega sodelovanja.
Slovenski premier je večdnevni državniški obisk danes nadaljeval v prestolnici visoke tehnologije Indije, Bangaloreju, kjer je imel delovno kosilo s skupino indijskih poslovnežev. Na njem so govorili predvsem o načinih za uveljavitev slovenskih podjetij v Indiji, pri čemer so indijski poslovneži največji interes pokazali za inženiring, obnovljivo energijo in za butično gradbeno opremo ter pohištvo.
Izpostavili so tudi pomen Slovenije kot turistične destinacije in pokazali veliko zanimanje za investicije v turistično infrastrukturo. Zlasti jih je zanimal zimski turizem.

Pahor je tudi odprl slovensko-indijsko poslovno konferenco, kjer je nagovoril slovenske in bangalorske poslovneže. V govoru je med drugim izpostavil, da je Indija drugi največji trgovinski partner Slovenije v Aziji. Čeprav se je trgovinska izmenjava med državama v zadnjem desetletju stalno povečevala, pa po mnenju premierja še obstaja potencial za nadaljnji razvoj. Ob robu konference so ob navzočnosti premierja podpisali memorandum o sodelovanju med podjetjem Gostol-Gopan in CS Aerotherm.

Pahor se bo v Bangaloreju posebej sešel s slovenskimi gospodarstveniki, nato pa se bo srečal še z guvernerjem Karnatake Hansrajem Bhardwajem, s katerim bosta govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama.
Za okrepitev sodelovanja
Singh je na večernem sprejemu izpostavil številne potenciale za nadaljnji razvoj političnih in gospodarskih odnosov med državama. Sprejema so se udeležili tudi ključni ministri indijske vlade, med njimi ministri za finance, promet in mednarodne gospodarske odnose.
Singh in Pahor sta se zavezala, da bosta podvojila blagovno menjavo in okrepila sodelovanje med državama predvsem v avtomobilski industriji, znanosti in raziskavah, turizmu ter na področju obnovljive energije. Za uresničitev te zaveze bodo jeseni v Indiji organizirali srečanje mešane medvladne gospodarske komisije, septembra pa bo Slovenijo obiskala močna gospodarska delegacija indijskih poslovnežev.

Pahor si je pred prihodom v Bangalore davi ogledal tudi eno največjih indijskih znamenitosti, palačo Tadž Mahal, kjer se je vpisal v knjigo gostov. V četrtek ima premier na programu še obisk tehnološkega centra Infosys Campus in biotehnološkega podjetja Biocon ter bolnišnice Narayana, s čimer bo tudi sklenil svoj štiridnevni obisk v Indiji.