Pahor je na obisk v Indijo odpotoval na povabilo premierja Singha. Foto: EPA
Pahor je na obisk v Indijo odpotoval na povabilo premierja Singha. Foto: EPA
Borut Pahor
Pahor je ob prihodu v premierjevo palačo pregledal častno stražo. Foto: EPA
Borut Pahor in Pratibhi Devisingh Patil
Pahor in indijska predsednica sta se zavezala k nadaljnjim prijateljskim odnosom med državama. Foto: Kabinet predsednika vlade (Daniel Novakovič)
Borut Pahor in S. M. Krišna
Pahor je indijskega zunanjega ministra povabil k sodelovanju na Blejskem strateškem forumu. Foto: Kabinet predsednika vlade (Daniel Novakovič)

Singh je Pahorja sprejel v predsedniški rezidenci Rashtrapati v New Delhiju, kjer je Pahor pregledal tudi častno stražo, pozneje pa se je srečal še s predsednico države Pratibho Devisingh Patil, zunanjim ministrom S. M. Krišno, vodjo opozicije v parlamentu Sušmo Svarajem ter drugimi vidnejšimi predstavniki indijskega politično-gospodarskega življenja.

Na srečanju z indijsko predsednico Pratibhi Devisingh Patil sta se sogovornika zavezala k nadaljnji krepitvi prijateljskih odnosov med državama na političnem in gospodarskem področju. Spregovorila sta o sodelovanju na področju visokega šolstva in raziskav, Indijska stran pa je izrazila veliko naklonjenost tudi do investiranja v Sloveniji. Premier Pahor je predsednico Patil povabil, da obišče Slovenijo.

Pahor Krišno povabil na Blejski strateški forum
Zunanji minister Krišna je izrazi dobrodošlico slovenskemu premierju in delegaciji ob prvem državniškem obisku v Indiji in povedal, da Indija zelo ceni prijateljstvo s Slovenijo. Ob tem je minister izrazi tudi iskrene čestitke ob 20. obletnici samostojnosti ter ob odprtju nedavno novih prostorov slovenskega veleposlaništva v Indiji. Sogovornika sta se strinjala, da lahko zaradi odličnih medsebojnih odnosov Slovenija postane vstopna točka Indije za Evropsko unijo.

Sogovornika sta se dogovorila za okrepljen politični dialog tako na bilateralni kot na multilateralni ravni, Pahor pa je ministra Krišno povabil tudi na letošnji Blejski forum, ki bo potekal septembra.

Pahor in Krišna sta se dotaknila tudi političnih in varnostnih razmer v svetu, predvsem dogajanja na Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki, govorila sta o gospodarski krizi ter aktualnih razmerah na svetovnih trgih, premier Pahor pa je indijskemu sogovorniku predstavil tudi reševanje mejnega spora s Hrvaško in aktualne razmere na Zahodnem Balkanu.

Pahor se je poklonil Mahatmi Gandiju
Po uradnih srečanjih je Pahor v New Delhiju položil tudi venec na grob borca za neodvisnost Indije Mahatme Gandija in se vpisal v knjigo gostov. Pozneje se je udeležil še slovensko-indijske poslovne konference in se srečal s skupino indijskih poslovnežev. Ob robu sta sporazuma o skupnem vlaganju med Premogovnikom Velenje in Fairwood Group podpisala direktor Premogovnikov Velenje Ludvik Golob in izvršni direktor podjetja Fairwood Group Ranbir Saran Das, na ministrstvu za promet pa sta resorna slovenski in indijski minister prisostvovala podpisu Memoranduma o soglasju med Adrio Airways, Aerodromom Ljubljana d.d. in Air India Ltd.

Pahor se je zvečer znova srečal s premierjem Singhom, nato pa se je slovenska delegacija udeležila svečanega sprejema, ki ga bo ob državniškem obisku slovenskega premierja gostil premier Singh.

Štiridnevni obisk začel v Mumbaju
Pahorjev štiridnevni državniški obisk je prvi uradni obisk iz Slovenije v tej azijski državi, namenjen pa je krepitvi političnega dialoga med državama in dvostranskega, predvsem gospodarskega sodelovanja. Slovenija ima z Indijo tradicionalno dobre odnose, Indija pa je tudi eden redkih trgov, na katerem je Slovenija v letu 2009 kljub krizi povečala izvoz, dvostranska menjava med državama pa vseskozi ugotavlja rast.

Pahor je v New Delhi pripotoval že v ponedeljek zvečer, ko se je udeležil uradnega odprtja slovenskega veleposlaništva v Indiji, ki je od februarja na novi lokaciji, in slovesnega sprejema, ki ga je ob obisku slovenske delegacije pripravil veleposlanik v Indiji Janez Premože. Pahor se je ob tej priložnosti srečal tudi s častnimi konzuli Slovenije v Mumbaju, Bangaloreju, Kalkuti in Čenaju.

Svoj obisk Indije je Pahor sicer v ponedeljek začel v Mumbaju, kjer se je najprej srečal z guvernerjem zvezne države Maharaštra, K. Sankaranarajananom in z indijskimi gospodarstveniki, udeležil se je slovensko-indijske poslovne konference, nato pa si je ogledal še spominsko ploščo in se vpisal v žalno knjigo v spomin na žrtve terorističnega napada, ki je leta 2008 v Mumbaju zahteval 166 življenj.

Gospodarska delegacija in trije ministri
Premierja na obisku Indije spremlja številčna gospodarska delegacija in trije ministri, ministrica za gospodarstvo Darja Radić, minister za zdravje Dorjan Marušič in minister za promet Patrick Vlačič, v delegaciji pa sta tudi državni sekretar z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jozsef Györkös ter predsednik skupine prijateljstva z Indijo v DZ-ju Jožef Jerovšek.