Foto:
Foto:
Po podatkih statističnega urada je cene dvignil tudi konec razprodaj.

Po podatkih statističnega urada je inflacija v medletni primerjavi 3,1-odstotna. Marca so se najbolj zvišale cene v skupinah obleka in obutev (za 7,5 odstotka), kar je predvsem posledica konca razprodaj in popustov.

Hrana in brezalkoholne pijače so se podražile za 1,4 odstotka, izobraževanje za odstotek, prevoz za 0,9 odstotka, stanovanje za 0,8 odstotka, stanovanjska oprema za 0,6 odstotka, raznovrstno blago in storitve za 0,5 odstotka ter gostinske storitve za 0,1 odstotka.

Skupna rast cen je bila predvsem posledica višjih cen blaga. Blago je bilo v povprečju dražje za 1,5 odstotka, cene storitev pa so bile višje za 0,2 odstotka.

Sicer so se cene najmočneje na letni ravni dvignile v skupinah stanovanje (za 9,4 odstotka), izobraževanje (za 5,4 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 5,1 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 4 odstotke).

EMU z 2,1-odstotno inflacijo
Inflacija je v 12 državah članicah evropske gospodarske in denarne unije (EMU) marca na letni ravni znašala 2,1 odstotka.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je imela Slovenija februarja na letni ravni 2,8-odstotno inflacijo, na mesečni ravni pa 0,7-odstotno. Februarja je letna stopnja inflacije v evroobmočju in celotnem EU-ju znašala 2,1 odstotka.

Najnižjo stopnjo inflacije so imele na letni ravni Finska (0 odstotkov), Danska (1), Švedska (1,2) in Češka (1,4). Najvišje pa Latvija (7), Estonija (4,6) in Poljska (3,5).