Inflacija se je, glede na avgust, septembra znižala. Foto: EPA
Inflacija se je, glede na avgust, septembra znižala. Foto: EPA

Inflacija se je tako glede na avgust znižala, saj je inflacija v območju evra takrat znašala 3,9 odstotka, v Evropski uniji pa 4,3 odstotka. Septembra lani pa je letna stopnja inflacije v območju evra znašala 2,1 odstotka, v sedemindvajseterici pa 2,2 odstotka. Na mesečni ravni je septembra stopnja inflacije v območju evra znašala 0,2 odstotka, v državeh Evropske unije pa 0,3 odstotka, je še sporočil Eurostat. V Sloveniji so septembra glede na avgust cene ostale nespremenjene.

Povprečna mesečna stopnja inflacije med septembrom lani in letos je v območju evra po prvi oceni Eurostata znašala 3,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa 3,7 odstotka. V Sloveniji je bila povprečna mesečna stopnja inflacije 6,1 odstotka.

Najvišja inflacija v Sloveniji
Med članicami območja evra je najvišjo stopnjo inflacije na letni ravni avgusta spet imela Slovenija s 5,6 odstotka, sledijo pa ji Belgija s 5,5 odstotka, Ciper s 5,0 odstotka, Malta s 4,9 odstotka in Luksemburg s 4,8 odstotka. V celotnem EU-ju so medtem najvišjo stopnjo inflacije na letni ravni zaznali v Latviji (14,7 odstotka), Bolgariji (11,4 odstotka), Litvi (11,3 odstotka) in Estoniji (10,8 odstotka). Najnižjo stopnjo inflacije v območju evra, pa tudi v celotni Uniji, so imeli na Nizozemskem (2,8 odstotka), v Nemčiji (3,0 odstotka), na Irskem in Portugalskem (3,2 odstotka) ter v Franciji (3,3 odstotka).

Najbolj so se zvišale cene stanovanj
Na letni ravni so se septembra najbolj zvišale cene stanovanj (6,2 odstotka), prevoza (5,8 odstotka) in hrane (5,7 odstotka). Najmanj so se zvišale cene rekreacijskih in kulturnih dejavnosti (0,1 odstotka) ter oblačil in obutve (0,7 odstotka), medtem ko so se cene v sektorju komunikacij celo znižale (za 2,6 odstotka).

Čeprav se inflacija v zadnjih mesecih znižuje, še vedno ostaja krepko nad mejo, ki jo za stabilnost cen postavlja Evropska centralna banka in je blizu, vendar pod dvema odstotkoma.