V Nemčiji je rast cen življenjskih potrebščin januarja nepričakovano poskočila na 5,1 odstotka. Foto: Shutterstock
V Nemčiji je rast cen življenjskih potrebščin januarja nepričakovano poskočila na 5,1 odstotka. Foto: Shutterstock

Rast cen življenjskih potrebščin v največjem gospodarstvu v območju evra je bila že lani precejšnja, ob koncu leta pa 3,1 odstotka.

Novi guverner nemške centralne banke Bundesbank Joachim Nagelgel je v intervjuju za nemški tednik Zeit za letošnje leto napovedal še višjo inflacijo, precej nad štirimi odstotki, kar je nad uradno napovedjo nemške vlade, ki je postavljena pri 3,3 odstotka.

Tudi Bundesbank je do zdaj za leto 2022 napovedoval 3,6-odstotno rast cen življenjskih potrebščin.

ECB: Ne bomo hiteli

Inflacija v Nemčiji zelo pomembno vpliva na dogajanje v območju evra, v katerem je rast cen življenjskih potrebščin januarja nepričakovano poskočila na 5,1 odstotka, kar pomeni rekordno vrednost, odkar statistiki od leta 1997 zbirajo te podatke.

Številke so bile prejšnji teden objavljene le dan pred zasedanjem sveta ECB-ja, na katerem je prvič sodeloval tudi novi guverner Bundesbank, a sprememb denarne politike v območju evra kljub povečanim pritiskom ni bilo.

Predsednica ECB-ja Christine Lagarde pa po zasedanju vendarle ni ponovila svojih predhodnih navedb, da je zvišanje obrestnih mer v letošnjem letu "zelo neverjetno". Dejala je, da ECB ne bo hitel in bo ubral pristop, temelječ na podatkih.

Trenutna denarna politika ECB-ja predvideva konec neto nakupov v okviru pandemičnega programa odkupovanja obveznic z marcem, začetek dvigovanja rekordno nizkih obrestnih mer pa šele po koncu neto nakupov v okviru rednega kriznega programa odkupovanja obveznic.