Najbolj so k rasti cen prispevala dražja oblačila. Foto: MMC RTV SLO
Najbolj so k rasti cen prispevala dražja oblačila. Foto: MMC RTV SLO
Počitnice
Počitnice so bile oktobra, razumljivo, cenejše. Foto: EPA

Inflacija na letni ravni je znašala 1,9 odstotka, povprečna letna inflacija pa prav tako 1,9 odstotka. Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je v oktobru znašala 2,1 odstotka.

K rasti cen so najbolj prispevale podražitve obleke in obutve, saj so se cene v tej skupini zvišale za 4,6 odstotka. Oblačila so bila dražja za 5,3 odstotka, obutev za 3,1 odstotka, tkanine pa za 2,9 odstotka.

Storitve so se oktobra pocenile za 0,9 odstotka, blago pa se je podražilo za 0,5 odstotka.

Statistični urad je dvig cen v oktobru zaznal tudi v skupini izobraževanje, in sicer za 1,6 odstotka. Visokošolsko izobraževanje se je v povprečju podražilo za 3,4 odstotka.

Tudi države evroobmočja so oktobra na letni ravni zaznale 1,9-odstotno rast cen. Stopnja inflacije je tako vse bližje cilju Evropske centralne banke, ki je blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma.

Najbolj so se pocenile počitnice v paketu
Oktobra so se cene znižale v skupinah rekreacija in kultura (za tri odstotke), hrana in brezalkoholne pijače (za 0,8 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 0,2 odstotka). V skupini rekreacija in kultura so se najbolj pocenile počitnice v paketu (v povprečju za 9,6 odstotka) ter igre in igrače (za 1,9 odstotka). Na znižanje cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače so najbolj vplivale nižje cene sadja (za 7,5 odstotka), kave, čaja in kakava (za 1,5 odstotka) ter zelenjave (za odstotek).

Cene stanovanj še kar navzgor
Na letni ravni so na statističnem uradu največjo rast cen zaznali v skupini stanovanje, in sicer za 11,7 odstotka. Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 8,2 odstotka), zdravje (za 5,1 odstotka), komunikacije (za 2,5 odstotka), stanovanjska oprema (za dva odstotka) ter hrana in brezalkoholne pijače (za 1,9 odstotka). V enem letu so se v povprečju znižale cene gostinskih in nastanitvenih storitev (za 10,9 odstotka), obleke in obutve (za 1,1 odstotka) in prevoza (za 0,6 odstotka).