V kranjskem podjetju izdelujejo števce. Foto:
V kranjskem podjetju izdelujejo števce. Foto:

Banke niso posredovale zavezujoče ponudbe za dokapitalizacijo kranjskega podjetja, ker menijo, da je družba še vedno sposobna poravnati vse obveznosti do upnikov. V konzorciju so pripravili tudi predlog finančne sanacije, ki je za upnike po mnenju bank ugodnejši od prisilne poravnave. Banke tudi menijo, da je odnos uprave Iskraemeca do upnikov nekorekten.

Uprava očitke zavrača in poudarja, da so se za poravnavo odločili, ko so v skladu z zakonom ugotovili, da ne morejo poplačati obveznosti. Ponudbe za dokapitalizacijo je do izteka roka oddalo pet ponudnikov, uprava pa bo 4. maja izbrala investitorja za nakup delnic.

Najprimernejši ponudnik za 2,5 milijarde vredno investicijo bo postal tudi tretjinski lastnik podjetja. V preteklih tednih je podjetje, ki proizvaja števce, obiskalo pet domačih in osem tujih interesentov, ki jim je uprava pojasnila prihodnje cilje.

Kot mogočega kandidata se neuradno omenja konzorcij bank in tuj sklad z ruskim kapitalom. Uprava bo z novim partnerjem oblikovala načrt reorganizacije.