Istrabenz naj bi imel za kar milijardo evrov dolgov. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz naj bi imel za kar milijardo evrov dolgov. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenzova zgodba
Istrabenz v vse globjih težavah

Zavarovalnica Triglav je lanskega novembra vložila tožbo, ker Istrabenz ni plačal kupnine za delnice Petrola. Tožba je "težka" skoraj 20 milijonov evrov, poleg kupnine so zaračunane tudi obresti od 7. januarja 2008 naprej. V Istrabenzu so na tožbo odgovorili 17. decembra, zdaj pa so vložili še nasprotno tožbo. Tako v odgovoru kot nasprotni tožbi navajajo, da od Zavarovalnice Triglav niso dolžni kupiti delnic. Ni znano, za koliko delnic gre in koliko so vredne.

A kot je videti, je v primerjavi z drugimi to ena izmed manjših Istrabenzovih težav, saj se govori celo o likvidaciji podjetja, poroča TV Slovenija.

Težave izbruhnile ob gospodarski krizi
Če je bil Istrabenz pred časom eden izmed primorskih gospodarskih paradnih konjev, danes ni tako. Težave so se začele z odpovedovanjem osnovim dejavnostim in usmerjanjem v tvegane finančne naložbe, povsem pa so se pokazale ob nastopu gospodarske krize.

Istrabenz se je namreč začel utapljati v prezadolženosti, saj se je za naložbe jemalo visoka posojila, za ublažitev težav pa so poskušali prodati deleže in lastništva, denimo v Drogi Kolinski in Banki Koper. Govori se namreč, da naj bi imel Istrabenz za kar vrtoglavo milijardo evrov dolgov, kar je precej več od kapitala, ki znaša 250 milijonov evrov.

Bodo banke postale lastnice?
Pri tem pa bodo očitno pomembno vlogo imele banke, kjer je se Istrabenz zadolževal. Govori se namreč, da naj bi dolgove spremenile v lastniške deleže. Največji delež, sicer zelo slabo zavarovanih posojil, naj bi imeli v Banki Koper.

Ker za poplačitev dolgov očitno ne bi bila dovolj niti prodaja vsega premoženja, so se pojavile govorice o likvidaciji premoženja, a je to malo verjetno, saj to ne bi bilo nikomur v interesu.

Za predsednika uprave Igorja Bavčarja to še zdaleč ni konec težav. Ker je odstopil od prevzema Istrabenza, je povzročil za 80 milijonov evrov škode, prvi mož skupine NFD pa zanj zahteva 13 milijonov evrov kazni.

S. Z.

Istrabenzova zgodba
Istrabenz v vse globjih težavah