Foto:
Foto:
Se Istrabenz res pripravlja na tihi prevzem Droge?

Predstavnica Istrabenza Barbara Stegel je dejala, da naj bi bila pogajanja z avstrijskim OMV-jem končana v nekaj tednih.

Predsednik NS-ja Janko Kosmina meni, da lahko naložbe sproščenih sredstev delničarjem zagotovijo ustrezne ciljne donose, podjetju pa načrtovano rast.

Predsednik uprave Igor Bavčar pa je povedal, da so zahteve po investiranju v panogi v primerjavi s pričakovanimi donosi prevelike. Panoga se globalizira in prilagaja velikim naftnim družbam, ki obvladujejo celotno verigo od proizvodnje do maloprodaje, je dodal.

V družbi se sicer ne bodo odrekli naftni dejavnosti na tradicionalnih področjih skladiščenja naftnih derivatov in trgovanja z zemeljskim, utekočinjenim naftnim in tehničnimi plini.

Tihi prevzem Droge?
Družba Istrabenz je včeraj kupila 9.690 delnic portoroške Droge in s tem postala lastnik 3,43-odstotnega deleža. Za sveženj delnic je odštela 988 milijonov tolarjev. Največji lastnik Droge še vedno ostaja ljubljanska Kolinska, ki je februarja kupila 19,67-odstotni delež v Drogi.

Iz Istrabenza so sporočili, da že dalj časa niso spremenili deleža v Kolinski, ki je še vedno 3,94-odstoten. Pomemben delež Istrabenzovega premoženja tvorijo portfeljske naložbe v vrednostne papirje. Mednje sodita tudi naložbi v živilsko industrijo, so še dejali v koprskem koncernu.

Poznavalci sicer menijo, da se Istrabenz skupaj s Kolinsko pripravlja na tihi prevzem Droge in to mimo zakona o prevzemih in na škodo malih delničarjev. Istrabenz naj bi prek prijateljskih podjetij že obvladoval večinski delež v Drogi.