Italijanski banki Intesa Sanpaolo in Unicredit sta lani povečali dobičke. Foto: EPA
Italijanski banki Intesa Sanpaolo in Unicredit sta lani povečali dobičke. Foto: EPA

Tako ustvarjeni proračunski priliv naj bi Italija porabila za pomoč posojilojemalcem v stiski, toda odločitev je na bančnem trgu sprožila preplah.

Vlada Giorgie Meloni nasprotuje dvigovanju obrestnih mer Evropske centralne banke, saj to dviguje tudi ceno posojil s spremenljivo obrestno mero, takih pa je v Italiji za več kot tretjino.

Zato je vlada na ponedeljkovi seji uvedla kar 40-odstotni izredni davek na ekstra dobičke, ki jih banke ustvarjajo z razliko med višjimi obrestmi na posojila in še vedno nizkimi na bančne depozite.

Največji italijanski banki, Intesa Sanpaolo in Unicredit, sta tako že lani ustvarili za 30 odstotkov več dobička kot leto prej. Po razlagi finančnega ministrstva davek ne bo presegel enega promila aktive posamezne banke, kar pa za proračun še vedno pomeni do tri milijarde dodatnih evrov.

Salvini: Denar za pomoč gospodinjstvom

"Z novim davkom bomo prišli do veliko denarja, s katerim bomo lahko znižali davke in pomagali gospodinjstvom pri poplačilu posojil za nakup prve nepremičnine," je povedal podpredsednik vlade Matteo Salvini.

Opozicija se z vladnim ukrepom po večini strinja. "Že od marca prosimo za obdavčitev visokih dobičkov, ki jih imajo banke, da bi ljudem olajšali breme draginje in višjih obresti na stanovanjska posojila," je povedala poslanka Gibanja petih zvezd Alessandra Maiorino.

Strah na trgu

Toda na trgu je zavladal strah: na milanski borzi so delnice bank v torek strmo padle in izgubile za skoraj deset milijard evrov vrednosti. Stroka ugiba, da bodo banke hotele izravnati izpad dobička tudi z dvigom pristojbin za tekoče račune strank. Po mnenju liberalnih ekonomskih analitikov gre za populističen ukrep, ki bi lahko tudi ogrozil prodajo državnih obveznic.

Italijanska vlada obdavčila dobičke bank