Prvi uradni obisk turške vlade v Sloveniji je po besedah Janše že potekal v funkciji uresničevanja strateškega partnerstva, ki sta ga državi sklenili lani. Foto: BoBo
Prvi uradni obisk turške vlade v Sloveniji je po besedah Janše že potekal v funkciji uresničevanja strateškega partnerstva, ki sta ga državi sklenili lani. Foto: BoBo
Janez Janša in Recep Tayyip Erdogan
Turški premier je poudaril, da je Slovenija strateški partner Turčije ter da imata državi podobne stališča in vizije. Foto: BoBo

V okviru obiska turške delegacije v Sloveniji sta premierja spregovorila o možnostih strateškega povezovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva. V prihodnosti vidita veliko možnosti za povečanje sodelovanja.

Obisk potekal v funkciji uresničevanja strateškega partnerstva
Janša je v izjavi za medije pojasnil, da je imela Turčija tudi v času krize eno najvišjih gospodarskih rasti. Povedal je, da se je Turčija zaradi ukrepov Erdoganove vlade ne samo izognila krizi, temveč je bila kriza v njenih glavnih trgovinskih partnericah milejša, kot bi bila sicer.

Obisk turške vlade v Sloveniji je po besedah Janše že potekal v funkciji uresničevanja strateškega partnerstva, ki sta ga državi sklenili lani.

"S podpisom tega strateškega partnerstva med državama je bil vzpostavljen strateški okvir za delovanje, v pogovorih pa je bil izražen tudi obojestranski interes za začetek pogovorov za sklenitev sporazuma o socialnem zavarovanju, ki bi državljanom obeh držav olajšal potovanja, življenje in delo," je dejal Janša.

Erdogan: Lahko bi bolje izkoristili dane možnosti
Erdogan pa je ob 20. letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama dejal, da je sodelovanje med Slovenijo in Turčijo dobro, vendar pa bi v prihodnosti lahko bolje izkoristili dane možnosti. Ob tem je turške poslovneže in podjetja pozval, naj vlagajo v Slovenijo. Erdogan možnosti za sodelovanje vidi predvsem na področjih infrastrukture in gradbeništva.

Poudaril je, da je Slovenija strateški partner Turčije ter da imata državi podobne stališča in vizije. Dejal je, da se bodo slovenski in turški predstavniki tudi v prihodnosti srečevali na dvostranskih pogovorih o sodelovanju med državama, s tem pa bodo sodelovanje ponesli na višjo raven. "Ni nobenega razloga, da ne bi uspeli," je poudaril Erdogan.

Janša: Turški interes je povečan
Janša je zatrdil, da v Sloveniji opažajo povečan turški interes za naložbe v Sloveniji, kar je razveseljivo, saj jih Slovenija potrebuje. Ob tem je dodal, da je slovenska stran na današnjih pogovorih znova izrazila interes za oživitev sodelovanja med letalskima prevoznikoma Adrio Airways in Turkish Airlines.

Med primeri dobrega sodelovanja je Janša izpostavil turško podjetje Miador, ki je pred kratkim vstopilo v lastništvo Lesne tovarne ivernih plošč Otiški Vrh. "Na ta način so družbi z več kot 200 zaposlenimi omogočili lažje nadaljnje poslovanje," je dejal. V pogovorih sta strani izpostavili tudi priložnosti slovenskih podjetij za dobave medicinske opreme, gospodinjskih aparatov in energetike.

"Turčija je faktor stabilnosti v regiji"
Vse te mogoče oblike sodelovanja bo pregledala medvladna komisija za gospodarsko in trgovinsko sodelovanje, ki se bo letošnjo jesen sešla v Ljubljani. "Poslovne priložnosti so tudi v skupnih nastopih v drugih državah v regiji in tudi te bo veljalo izkoristiti," je prepričan Janša.

"Turčija je zaveznica Slovenije v Natu, dobro sodelujemo v številnih konkretnih operacijah, podobne poglede imamo tudi na širitev zavezništva," je zatrdil Janša. Dodal je, da je Turčija faktor stabilnosti v regij.

"Cenimo tudi njihov realističen pogled na položaj v Iranu ter njihova prizadevanja za mir in stabilnost v regiji Zahodnega Balkana, kjer je veliko slovenskih interesov," je poudaril. Janša je Erdoganu še čestital za priznanje za osebnost desetletja, ki ga bo turški premier popoldne prejel od Inštituta IFIMES.