Parcela v Trenti je že dalj časa predmet zanimanja medijev in državnih organov. Foto: BoBo
Parcela v Trenti je že dalj časa predmet zanimanja medijev in državnih organov. Foto: BoBo
Je bila dražba Janševe parcele zrežirana?

Kranjska družba, ki je parcelo kupila iz stečaja Imosa, jo zdaj prodaja za 142.000 evrov, čeprav uradno še ni njena. Finance pišejo, da je v zemljiški knjigi lastnik še vedno Imos. Lastnik agencije Damjan Podjed pa medijem ni želel povedati, ali je kupnino že poravnal. Rok za plačilo kupnine bo potekel 6. aprila.

V stečaju velja, da se lahko kupec nepremičnin v zemljiško knjigo vpiše šele po pravnomočnosti sklepa o izročitvi nepremičnine kupcu. Ta v primeru Trente še ni bil izdan, saj sodišče še ni prejelo obvestila upravitelja, da je bila kupnina plačana. Podjed je za Finance povedal, da imajo vsa potrebna soglasja in podpisano kupoprodajno pogodbo: "Parcela je naša, kar obrnite se na kakšnega pravnika."

Posel s parcelo zanima tudi sodišče in kriminaliste
Parcela, velika okoli 15.600 kvadratnih metrov, na kateri so podrte stavbe, je bila v Janševi lasti od leta 1992 do leta 2005. Prvak SDS-a se je zaradi nje znašel pod lupo protikorupcijske komisije, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa zoper njega, nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja poteka preiskava.

V preiskavi med drugim ugotavljajo, ali so predstavniki Eurogradenj in Imosa preplačali zemljišča v Trenti, ki so jih kupili od Janše, in mu s tem omogočili pridobitev dobrih 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Kriminalisti NPU-ja in specializirano tožilstvo pa so po poročanju Financ začeli preiskovati še januarsko javno dražbo, na kateri je družba Nepremičnina kupila Janševo parcelo. Na tožilstvu so za časopis potrdili, da vodijo predkazenski postopek, a podrobnosti ne komentirajo.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi organi pregona tokrat preiskovali, ali je bila dražba zrežirana zato, da bi zapletla potek sodne preiskave proti Janezu Janši. Pod drobnogledom naj bi bila med drugimi družba Prima Immobilia, ki je v lasti Darka Šmida, vodi pa jo Gregor Jeza, (nekdanji) član SDS-a. Omenjena družba naj bi s krepkim višanjem cene pomagala, da je cena na dražbi poletela za sedemkrat.

Sodišče je odredilo izdelavo novega mnenja, tokrat združenju cenilcev in izvedencev gradbene stroke. Rok za izdelavo mnenja je po podatkih Dela potekel januarja, vendar ga je sodišče podaljšalo. Mnenje pričakuje kmalu.

Je bila dražba Janševe parcele zrežirana?