Japonski izvoz je največ prispeval k rasti v drugem četrtletju. Foto: EPA
Japonski izvoz je največ prispeval k rasti v drugem četrtletju. Foto: EPA

Japonski bruto domači proizvod (BDP) se je v preteklem trimesečju (od aprila do konca junija) na četrtletni ravni okrepil za 0,6 odstotka, na letni ravni pa za 2,6 odstotka, je objavila japonska vlada. Stroka je medtem pričakovala 3,2-odstotno letno rast.

Prvo četrtletje je dežela vzhajajočega sonca po revidiranih podatkih v četrtletni primerjavi sklenila z 0,9-odstotno, v letni pa s 3,8-odstotno gospodarsko rastjo. Po predhodni ceni je bila medtem rast v prvem trimesečju na letni ravni 4,1-odstotna.

Cenejši jen spodbudil izvoz
Kot so še sporočili iz Tokia, se je zasebna poraba, ki predstavlja okoli 60 odstotkov japonskega BDP-ja, v drugem trimesečju v četrtletni primerjavi okrepila za 0,8 odstotka, javne investicije pa za 1,8 odstotka. Izvoz dobrin in storitev je medtem med aprilom in junijem zlasti na račun okrevanja ameriškega gospodarstva in cenejšega jena napredoval za tri odstotke.

Poleg tega so japonske oblasti revidirale tudi podatke za industrijsko proizvodnjo za junij, ki so pokazali, da se njen obseg ni skrčil za 3,3, temveč 3,1 odstotka.

Nadaljevanje Abenomike
A upočasnjena gospodarska rast bi kljub temu lahko pomembno vplivala na odločitev japonskega premierja Šinza Abeja o tem, ali nadaljevati predvideno višanje prometnega davka ali ne. Japonska vlada namreč s ciljem saniranja javnih financ načrtuje zdajšnji petodstotni prometni davek aprila prihodnje leto zvišati na osem odstotkov, oktobra leta 2015 pa na deset odstotkov.

Akira Amari, japonski minister, zadolžen za oživitev japonskega gospodarstva, je pojasnil, da bo Abe odločitev o prometnem davku sprejel jeseni. Boji pa se, da bi višanje davka omejilo izvajanje njegovega načrta za spodbujanje gospodarstva, znanega kot Abenomika.

Pretekli teden je sicer iz Japonske prišla novica, da je japonski državni dolg konec junija prvič v zgodovini presegel milijon milijard jenov. Znašal je 1.008 bilijonov jenov (7.793,8 bilijona oziroma 7.793,8 milijarde evrov). Japonski dolg sicer močno presega 200 odstotkov BDP-ja in je glede na velikost gospodarstva med razvitimi državami najvišji na svetu.