Foto:
Foto:
Obravnava primera Mihaila Hodorkovskega, največjega delničarja Jukosa, je preložena na 9. november.

Ruskega naftnega giganta bremenijo davčni dolgovi, ki so se v ponedeljek na podlagi odločitve ruskih davčnih oblasti povzpeli na skupno 12,6 milijarde evrov. Jukos je od ruske vlade prejel novo zahtevo po plačilu neplačanih davkov za leto 2002 v višini 6,7 milijarde dolarjev.

Prav tako še vedno ni poravnal obveznosti za leti 2000 in 2001 v višini štirih milijard dolarjev. Glavni direktor Jukosa Steven Theede zato ne izključuje možnosti, da bi upravitelji podjetja razglasili bankrot že pred 20. decembrom.

Hodorkovski v zaporu
Če bi Jukos, katerega tržna vrednost na moskovski borzi po ocenah analitikov znaša 5,5 milijarde evrov, razglasil stečaj, bi imel njegov največji delničar, skupina Menatep, pomembno vlogo v upniškem odboru. Ustanovitelj Menatepa Mihail Hodorkovski je sicer še vedno v zaporu.

Moskovsko sodišče je obravnavo primera preložilo na 9. november, da bi obrambi Hodorkovskega dalo čas za pripravo predstavitve svojih dokazov. Priporni rok za Hodorkovskega se sicer izteče 14. novembra, tožilstvo pa je sodišče že zaprosilo za trimesečno podaljšanje roka.