Ocenjena skupna škoda v gospodarstvu po lanskih poplavah sicer znaša 384,5 milijona evrov. Foto: Pixabay
Ocenjena skupna škoda v gospodarstvu po lanskih poplavah sicer znaša 384,5 milijona evrov. Foto: Pixabay

Podjetjem bo tako skupaj z julijskim svežnjem za škodo po avgustovskih poplavah skupaj izplačanih 88,35 milijona evrov, kar vključuje tako 10 odstotkov predplačila kot povračila razlike do celotne priznane pomoči.

Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da je veliko vlog še vedno nepopolnih. Vse upravičence, ki so prejeli poziv k dopolnitvi vloge, zato pozivajo k hitrim in natančnim dopolnitvam vlog. Za vse obravnavane vloge, za katere bo ugotovljena popolnost in ustreznost njihovih dokazil, bodo po potrditvi sledile izdaje odločb in izplačila sredstev.

Dokazila poslalo 1040 oškodovancev

Gospodarsko ministrstvo je za avgustovske poplave prejelo dokazila o škodi od 1040 oškodovancev. Od tega jih je 958 prejelo 10-odstotno predplačilo v vrednosti 35,42 milijona evrov že lani jeseni. Ministrstvo zdaj izplačuje povračila oz. razliko pomoči med izplačanim predplačilom in povračilom škode do 45 odstotkov za nezavarovano škodo in do 60 odstotkov za zavarovano škodo, in sicer na podlagi ustreznih dokazil.

Ocenjena skupna škoda v gospodarstvu po lanskih poplavah sicer znaša 384,5 milijona evrov, od tega je bilo 169,8 milijona evrov ocenjene škode na strojih in opremi, 91,5 milijona evrov na zalogah, 123,2 milijona evrov pa je bilo izpada prihodka.