Delavci naj bi ob neizplačani plači trpeli še šikaniranje (simbolična fotografija). Foto: MMC RTV SLO
Delavci naj bi ob neizplačani plači trpeli še šikaniranje (simbolična fotografija). Foto: MMC RTV SLO

Okoli 100 delavcev družbe, ki se ukvarja z avtomobilsko industrijo, še vedno čaka na junijsko plačo, neizplačane regrese za letni dopust za zadnja tri leta in jubilejne nagrade. Po besedah sekretarja podravskega dela sindikata SKEI Martina Dularja naj bi lastnik podjetja Franc Unuk težave reševal s "ponovnim šikaniranjem in mobingom nad zaposlenimi delavci".

"Šli naj bi tja, kjer ni dela, ni ničesar"
Dular zatrjuje, da Unuk delavcem vsiljuje pogodbe o zaposlitvi v novi družbi Karoserist, kjer naj bi bile, po njegovih besedah, razmere izredno negotove. "Šli naj bi tja, kjer ni dela, ni ničesar. To je le izvajanje pritiska na delavce," je dejal.

Unuk naj bi delavcem grozil, jih izsiljeval in zmerjal, zato ga je sindikat prijavil inšpektoratu za delo, ki je Unuku napisal denarno kazen, drugih sredstev za ukrepanje pa naj ne bi imel. "Takšnega delodajalca je treba ustaviti, a očitno je, da mu nihče nič ne more in tega se on dobro zaveda," je ogorčen Dular.

Del regresa na zahtevo naročnika dela
Delavci Karoserij so stavkali že 24. maja in stavko po treh dneh prekinili, ko jim je lastnik na zahtevo nemškega partnerja, za katerega družba izdeluje kabine za tovornjake, izplačal prvi obrok regresa za leto 2009 v višini 100 evrov.

Delodajalec do roka, ki so mu ga postavili (20. junij), ni izpolnil preostalih obveznosti, zato so delavci 1. julija znova začeli stavkati. Stavko so zamrznili osem dni pozneje, saj jim je vodstvo obljubilo izplačilo zaostale plače, dela regresa za leto 2010 in jubilejnih nagrad. Ker izplačil 18. julija ni bilo, so delavci znova aktivirali stavko. Trajala naj bi do izpolnitve stavkovnih zahtev.