Kdo bo nadziral predsednika uprave, Mateja Pirca? Vlada z imeni že precej zamuja. Foto: BoBo
Kdo bo nadziral predsednika uprave, Mateja Pirca? Vlada z imeni že precej zamuja. Foto: BoBo

Strokovna komisija je objavila že drugi razpis za nadzornike SDH-ja. Prvi je padel v vodo, potem ko je vlada na začetku marca zavrnila predlog kandidatur in finančnemu ministrstvu naložila ponovitev razpisa. Za to se je odločila, ker je strokovna komisija pri pripravi ožjega nabora kandidatov spregledala nekaj zadev.

Člane nadzornega sveta SDH-ja na predlog vlade imenuje DZ, ki daje soglasje k celotnemu vladnemu predlogu in ga ne more spreminjati. Nadzorniki SDH-ja so izvoljeni za pet let z možnostjo enkratne ponovne izvolitve.

V nadzornem svetu SDH-ja morajo skladno z zakonom sedeti strokovnjaki za finance, korporativno upravljanje, upravljanje obveznosti in premoženja ter korporacijsko pravo. Po prejemu prijav bo minister za finance na podlagi predloga strokovne komisije seznam kandidatov posredoval v potrditev vladi.

Če ministrstvo za finance predlaga vladi člane nadzornega sveta SDH-ja, ki jih ni predlagala strokovna komisija, mora to tudi javno razkriti. Javno mora razkriti tudi, kako je potekal nabor teh kandidatov, kdo jih je povabil k sodelovanju in kako je bila zagotovljena skladnost z zakonom o SDH-ju.

Če vlada DZ-ju predlaga člane nadzornega sveta SDH-ja, ki jih ni predlagalo ministrstvo za finance, mora to in postopke nabora teh kandidatov prav tako javno razkriti.

Kandidati, ki bodo v okviru tokratnega razpisa uvrščeni v ožji izbor, bodo o tem obveščeni po elektronski pošti in s tem pozvani k sodelovanju v nadaljnjem postopku.