Delniški trgi so ves september in oktober preživeli brez kakšnega resnega popravka navzdol in dosegli najvišje letošnje vrednosti. Trg je zdaj že prenakupljen, zato je precej možnosti, da bodo naslednji dnevi negativni. Foto: EPA
Delniški trgi so ves september in oktober preživeli brez kakšnega resnega popravka navzdol in dosegli najvišje letošnje vrednosti. Trg je zdaj že prenakupljen, zato je precej možnosti, da bodo naslednji dnevi negativni. Foto: EPA
V torek je cena zlata dosegla rekordnih 1.424 dolarjev, v sredo dopoldne pa je bila tik pod 1.400 dolarji. Foto: Reuters
Nemški Henkel, ki ga poznamo tudi kot proizvajalca pralnega praška Persil, je s poslovnimi rezultati presegel pričakovanja, istočasno pa dvignil napoved letošnjega celoletnega dobička. Delnice so v Frankfurtu poskočile za več kot osem odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

TOP.

Mercator je imel v devetih mesecih dve milijardi evrov prihodkov iz prodaje in 28 milijonov evrov dobička. Ob vsega 12 tisoč evrih prometa je enoti tečaj Mercatorja na Ljubljanski borzi porasel za četrtino odstotka, zadnji posel pa je bil sklenjen pri 157 evrih. Podražile so se še Telekomove delnice, preostali blue-čipi pa so (z izjemo Petrola, ki je padel za več kot odstotek) nekoliko cenejši. Krka, s katero je bilo za 850 tisoč evrov prometa, je tretji dan zapored izgubljala, tečaj je prvič po letu in pol zdrsnil pod 62 evrov. Indeks SBI TOP (851 točk) se je znižal za tretjino odstotka. V standardni kotaciji je zadnje dni za dobrih deset odstotkov okrevala cena Pivovarne Laško.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

KRKA

-0,67 % 61,81 EUR
GORENJE-0,14 %13,10
TELEKOM+0,75 % 98,34
NOVA KBM-0,03 %10,18
PETROL-1,18 % 269,43
MERCATOR+0,26 %155,40
LUKA-0,05 %18,30
INTEREUROPA+0,54 %3,95

Na Kitajskem so skeptični zaradi Fedovih potez
Kitajska je v torek poskrbela za razburjenje na ameriškem obvezniškem trgu, saj je bonitetna hiša Dagong (ki je pod nadzorom države) znižala kreditno oceno na ameriški dolg z negativnimi obeti. Boji se namreč negativnih posledic ekspanzivne denarne politike, ki jo vodijo Zvezne rezerve in ki se v zadnjem obdobju zrcali v kvantitativnem sproščanju. Gre za občutljive teme, saj je Kitajska tista, ki ima v lasti največ ameriških obveznic - za okrog tisoč milijard dolarjev. Če bi se začela naglo umikati iz ameriških obveznic, bi imelo to zaradi naraščanja obrestnih mer zelo negativen vpliv na finančne trge.

Yahoo kmalu prevzemna tarča?
Dow Jones (11.346 točlk) je ob občutni pocenitvi bančnih delnic v torek izgubil pol odstotka. Zlasti ob koncu dneva, ko je dolar pridobival, plemenite kovine in ameriške obveznice pa izgubljale, je bil na Wall Streetu opazen prodajni pritisk, kar po impresivni jesenski rasti ni nič presenetljivega. Pravzaprav so takšni popravki navzdol kvečjemu dobrodošli. Naftni velikan Chevron prevzema ameriškega dobavitelja zemeljskega plina, podjetje Atlas Energy, katerega delnice so po novici švignile kar za 34 odstotkov navzgor. Tarča prevzema naj bi bil tudi spletni iskalnik Yahoo, vendar gre za zdaj le za govorice. Delnice so v torek poskočile za 3,2 odstotka.

Delnice v Evropi ugodno ovrednotene
Evropske borze so v torek končale najvišje v zadnjih dveh letih, potem ko je indeks FTSEurofirst 300 (1.117 točk) na krilih avtomobilskih in rudarskih podjetij pridobil 0,6 odstotka. Vlagatelji verjemejo, da se bo gospodarsko okrevanje, pa čeprav z bolj polžjim tempom, nadaljevalo, analitiki pa tudi pravijo, da so vrednotenja delnic pri zdajšnjih ravneh še vedno privlačna. Tako naj bi pričakovani kazalec P/E za eno leto naprej znašal 10,7, kar je ugodno v primerjavi z 10-letnim povprečjem 13,4. Kazalnik P/E (price/earning) izraža razmerje med tržno vrednostjo delnice in dobičkom na delnico.

Carlsberg izgublja boj v Rusiji
Porshejeve delnice so zaradi špekulacij, da bo Volkswagen odštel denar za preostali delež v Porsheju, poskočile za dobrih sedem odstotkov. Britanska banka Barclays se je pohvalila, da ima zdrave bilance, poleg tega bo letos občutno padel delež slabih dolgov. Delnice so se podražile za štiri odstotke. Tudi Vodafone je pozitivno presenetil analitike, medtem ko je bil danski pivovar Carlsberg na negativni strani tečajne liste. Posvaril je, da v Rusiji izgublja tržni delež, za naslednje leto pa predvideva višje stroške. Delnice so se pocenile za pet odstotkov.

Dolar se je okrepil
Sredino dopoldne je bilo na vodilnih evropskih borzah kljub večinoma spodbudnim objavam četrtletnih poslovnih rezultatov negativno, spet pa v ospredje prihajajo skrbi o obupnem položaju irske in portugalske državne blagajne. Vlagatelji so se odzvali tudi na poročilo Kitajske, da je uvoz bakra zdrsnil na najnižjo vrednost v zadnjem letu in da je vlada bankam spet zvišala obvezne rezerve. Vrednost evra je bila ob 14.30 okrog 1,375 dolarja, za 159-litrski sod lahke nafte pa so bili kupci pripravljeni plačati skoraj 87 dolarjev.