Kitajska se spoprijema s šibko domačo porabo, zato analitiki pričakujejo nove državne spodbude. Foto: Reuters
Kitajska se spoprijema s šibko domačo porabo, zato analitiki pričakujejo nove državne spodbude. Foto: Reuters

Rast v drugem letošnjem četrtletju je bila najpočasnejša po začetku 2023, ko se je Kitajska še pobirala po učinkih pandemije covida-19 in strogih ukrepih v drugem največjem svetovnem gospodarstvu, ki se spopada s šibko domačo porabo, nepremičninsko krizo, naraščajočim dolgom lokalnih oblasti in visoko stopnjo brezposelnosti.

V prvem letošnjem četrtletju je bila gospodarska rast 5,3-odstotna.

Na četrtletni ravni se je kitajski BDP povečal za 0,7 odstotka, potem ko se je četrtletje prej za 1,6 odstotka, je objavil kitajski državni statistični urad, medtem ko so analitiki pričakovali 1,1-odstotno četrtletno rast.

Posebej skrb vzbujajoča za gospodarstvo je šibka zasebna poraba, kar kaže na previdnost potrošnikov v negotovih razmerah. Rast prodaje v trgovini na drobno se je junija v medletni primerjavi upočasnila na dva odstotka, potem ko je maja na letni ravni porasla za 3,7 odstotka. Analitiki so za junij pričakovali 3,3-odstotno rast prodaje v trgovini na drobno.

"Domače povpraševanje ostaja nezadostno, prav tako pa je še vedno treba okrepiti temelje za trdno gospodarsko okrevanje in rast," so zapisali pri statističnem uradu.

Napoved nižje rasti

Zaradi močnejše upočasnitve gospodarske rasti od pričakovane v drugem četrtletju je finančna družba Goldman Sachs v ponedeljek znižala svojo napoved gospodarske rasti Kitajske za leto 2024 s 5 odstotkov na 4,9 odstotka. Kot so sporočili iz Goldman Sachsa, bo do konca leta potrebna omilitev politike na fiskalnem in stanovanjskem področju, če želijo preprečiti šibko domače povpraševanje.

Dolgoletna nepremičninska kriza se je junija poglobila, ko so cene novih stanovanj padle najhitreje v zadnjih devetih letih, kar je spodkopalo zaupanje potrošnikov in omejilo zmožnost zadolženih lokalnih oblasti, da ustvarijo nova sredstva s prodajo zemljišč.

"Na splošno razočarajoči podatki o BDP-ju kažejo, da je pot do doseganja ciljne 5-odstotne rasti še vedno zahtevna," je za Reuters povedala glavna ekonomistka za Kitajsko pri finančni skupini ING Lynn Song in pojasnila, da negativen učinek zaradi padca cen nepremičnin in delnic skupaj z nizko rastjo plač in zmanjševanjem stroškov v različnih panogah zavira porabo.

Po njenih besedah se zaradi navedenih razlogov potrošniki preusmerjajo od zapravljanja k osnovnim nakupom v slogu "jej, pij in igraj".

Azijska velesila si še ni opomogla od nepremičninske krize, ko so propadli številni gradbeni projekti, za njimi pa so ostali dolgovi. Foto: Reuters
Azijska velesila si še ni opomogla od nepremičninske krize, ko so propadli številni gradbeni projekti, za njimi pa so ostali dolgovi. Foto: Reuters

Industrijska proizvodnja je bila junija medletno večja za 5,3 odstotka, kar je preseglo pričakovanja, ki so bila pri 4,9 odstotka, a junijski podatki so bili vseeno slabši od majskih, ko se je industrijska proizvodnja okrepila za 5,6 odstotka. Neenakomerna gospodarska rast, ko je industrijska proizvodnja presegla domačo porabo, je sicer okrepila deflacijska tveganja.

Stopnja brezposelnosti je bila tako kot pretekli mesec pri petih odstotkih in je bila skladna z napovedmi.

Kitajska vlada si za letos prizadeva, da bi se BDP okrepil za okoli pet odstotkov, kar pa mnogi analitiki ocenjujejo kot ambiciozen načrt, ki bo morda zahteval več javnofinančnih spodbud.

Partija pripravlja smernice za gospodarstvo

Podatke o slabših obetih za gospodarstvo so objavili na dan, ko centralni komite kitajske komunistične partije začenja štiridnevni plenum, na katerem bodo predvidoma določili smernice prihodnjega gospodarskega razvoja države.

Analitiki pričakujejo, da bosta zmanjševanje dolga in krepitev zaupanja glavni poudarek na ključnem srečanju vodstva komunistične partije v Pekingu ta teden, čeprav bo rešitev ene od teh težav morda otežila rešitev druge.

V bančni skupini Citi pričakujejo, da bodo na zasedanju politbiroja komunistične partije, ki bo konec meseca sledil plenumu centralnega komiteja, sprožili nov niz ukrepov, predvsem pri nepremičninskih spodbudah.