Nedokončana stanovanjska soseska na obrobju mesta Šidžiadzuang, ki jo je gradil Evergrande. Foto: Reuters
Nedokončana stanovanjska soseska na obrobju mesta Šidžiadzuang, ki jo je gradil Evergrande. Foto: Reuters

Regulator podjetju med drugim očita, da je v letih 2019 in 2020 lažno prikazovalo višje prihodke in dobiček ter s tem ogoljufalo tudi kupce delnic.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, v podjetju v nasprotju z dogovorom niso razkrili vsebine rednih poslovnih poročil. Finančni regulator je bil prav tako neuspešen pri pridobivanju informacij podjetja o večjih sodnih sporih in drugih postopkih ter seznama neporavnanih zapadlih dolgov.

Zaradi očitanih nepravilnosti bo moral globo v višini 6,5 milijona dolarjev plačati tudi ustanovitelj podjetja Šu Džiajin, hkrati pa so mu izrekli dosmrtno prepoved sodelovanja na trgu vrednostnih papirjev.

Evergrande je bil nekoč največje kitajsko nepremičninsko podjetje in vodilna sila v sektorju, ki je v zadnjih desetletjih pomagal pospešiti kitajsko gospodarsko rast. Njegov naraščajoči dolg je v zadnjih letih postal simbol dolgotrajne krize v kitajskem nepremičninskem sektorju. Sodišče v Hongkongu je konec januarja odredilo stečaj podjetja.

Težave Evergranda so se začele, ko je Peking leta 2021 zaradi strahu pred pregrevanjem trga uvedel nova pravila glede dovoljene zadolženosti snovalcev nepremičninskih projektov. Zatresle so celotno kitajsko gospodarstvo, vpliv pa je bilo čutiti tudi na svetovnem trgu.