Stavba Evergranda v Šanghaju. Foto: Reuters
Stavba Evergranda v Šanghaju. Foto: Reuters

Sodnica Linda Chan je dejala, da je bila ta odločitev potrebna, saj "podjetje ni doseglo napredka pri predložitvi izvedljivega predloga za prestrukturiranje", poleg tega pa je plačilno nesposobno.

Dodala je, da bodo interesi upnikov bolje zaščiteni, če bo podjetje šlo v stečaj in ga bodo lahko prevzeli neodvisni stečajni upravitelji, ki bodo zavarovali premoženje in ga po
potrebi prestrukturirali.

Fergus Saurin, odvetnik, ki je zastopal skupino upnikov, je dejal, da ga sodba ni presenetila. "Družba z nami ni sodelovala. V preteklosti smo vedno v zadnjem hipu dosegli dogovor o sodelovanju, ki pa se nato ni premaknil z mrtve črke na papirju. Podjetje si je samo krivo, da mora v likvidacijo."

Predstavniki podjetja so v preteklosti dejali, da poskušajo sestaviti načrt, s katerim bi prestrukturirali dolg več kot 300 milijard ameriških dolarjev. Decembra so Evergrandu zato odobrili kratek odlog, ki pa ni prinesel sprememb.

Omejitev čezmernega zadolževanja

Težave podjetja Evergrande, ki je bilo nekoč največje nepremičninsko podjetje na Kitajskem, so izbruhnile, potem ko so kitajski regulatorji omejili čezmerno zadolževanje v nepremičninskem sektorju. S tem se je Evergrande znašel v središču velike likvidnostne krize v omenjenem sektorju, ki predstavlja približno četrtino kitajskega gospodarstva.

Podjetje je tako postalo najbolj zadolženo nepremičninsko podjetje na svetu. Vendar pa ni edino tovrstno podjetje, ki je doživelo takšno usodo zaradi odločitve Pekinga o omejitvi čezmernega zadolževanja, pišejo tuji mediji.

Zahtevek za stečaj je leta 2022 vložil upnik Top Shine Global, ki je želel dobiti nazaj svoj denar, potem ko je družba Evergrande decembra 2021 uradno razglasila nesposobnost odplačevanja svojih dolgov.

Izvršni direktor družbe Evergrande Shawn Siu odločitev sodišča obžaluje. Ob tem je obljubil, da bo družba na Kitajskem še naprej delovala. "Skupina si bo še vedno prizadevala storiti vse, kar je v njeni moči, da zaščiti stabilnost domačega poslovanja in delovanja," je povedal in dodal,
da je hongkonška enota družbe Evergrande neodvisna od njene kitajske hčerinske družbe. Siu je dejal, da bo podjetje "vztrajno nadaljevalo delo pri zagotavljanju dobave stavb in ohranjalo kakovost nepremičninskih storitev".

Po odločitvi sodišča je vrednost delnice družbe Evergrande na hongkonški borzi padla za dobrih 20 odstotkov.

Devetdeset odstotkov sredstev družbe Evergrande se nahaja na Kitajskem, izhaja iz sodbe.
Strokovnjaki so skeptični, da bo kateri koli izmed upnikov v celoti poplačan. "Dvomim, da bi Evergrandovi upniki iz tujine na podlagi sklepa o stečaju prejeli znatne prihodke od izterjave," je za Bloomberg ocenila Zerlina Zeng.

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande v stečaj