Foto: AP
Foto: AP

Jang Hvijan, večinski delničarki družbe Country Garden, največjega razvijalca nepremičninskih projektov na Kitajskem, je neto vrednost padla za več kot 52 odstotkov – s 23,7 milijarde dolarjev pred letom dni na 11,3 milijarde, kaže Bloombergov indeks milijarderjev.

Da se kriza širi tudi na vlagatelje, za katere se je včasih verjelo, da so nedotakljivi, kaže sredno dogajanje, ko so delnice Country Gardna padle za 15 odstotkov, potem ko je podjetje s sedežem v Gvangdongu objavilo, da bo začelo prodajati nove delnice, da bi tako zbralo prepotrebna sredstva.

Jang je svoje premoženje podedovala leta 2005, ko je njen oče, ustanovitelj Country Gardna Jang Gvočjang, prenesel svoje delnice nanjo. Dve leti pozneje je postala najbogatejša ženska v Aziji, a se zdaj komaj še oklepa tega naziva, saj ji je tik za petami tajkunka kemičnih vlaken Fan Hongvej z neto premoženjem 11,2 milijarde, poroča AFP.

Kitajske oblasti so leta 2020 močno poostrile ukrepe proti čezmernemu zadolževanju v nepremičninskem sektorju, zaradi česar so imeli nekateri največji akterji, kot sta Evergrande in Sunac, hude težave pri plačevanju obveznosti in so se bili ob grožnji bankrota prisiljeni znova pogajati s svojimi upniki. Kupci po vsej državi, besni zaradi zamud pri gradnji oz. izvedbi gradbenih del, so začeli odlagati plačila domov, dokler ta niso zgrajena.

In čeprav družbo Country Garden ves ta kaos v industriji neposredno ni kaj dosti prizadel, je s srednim sporočilom, da namerava zbrati več kot 343 milijonov dolarjev s prodajo delnic, delno za poplačilo dolgov, preplašil vlagatelje.

Kitajski bančni regulator je upnike pozval, naj podprejo nepremičninski sektor in gredo podjetjem malce bolj na roko, saj se tako podjetja kot analitiki bojijo, da se bo kriza razširila še na druge sektorje.

Nepremičninski sektor na Kitajskem predstavlja približno 18–30 odstotkov BDP-ja in je ključno gonilo rasti drugega največjega gospodarstva na svetu.