Klemenčičeva je vladi svetovala, na kakšen način naj sodeluje s podjetjem, ki ga je nekdaj vodila in zapustila po aferi s svojo plačo. Foto: RTV SLO
Klemenčičeva je vladi svetovala, na kakšen način naj sodeluje s podjetjem, ki ga je nekdaj vodila in zapustila po aferi s svojo plačo. Foto: RTV SLO
Nada Klemenčič
Proti Klemenčičevi naj bi bila vložena tudi kazenska ovadba zaradi izplačila plače v vrednosti 3,9 milijona evrov.

Podjetje Za & Svet je ministrstvu za javno upravo svetovalo pri oddaji naročila za zavarovanje premoženja in gospodarnem izkoriščanju zavarovalne police. Med izbranimi zavarovalnicami, ki zavarujejo državno premoženje, sta tudi Zavarovalnica Triglav in Zavarovalnica Maribor, ki sta sicer še vedno deloma v državni lasti, piše Dnevnik.

Razpis za 33 organov in 50 upravnih enot, ki so iskali zavarovanje, e bil izpeljan za dve leti. Zavarovalnica Triglav je bila izbrana za požarno zavarovanje in zavarovanje civilne odgovornosti (plačilo države 1,2 milijona evrov), Zavarovalnica Maribor (178.000 evrov) za strojelomno zavarovanje, medtem ko bo zavarovalnica Adriatic Slovenica prevzela zavarovanje vlomilskih nevarnosti in ropa (32.000 evrov). Kolikšno bo plačilo družbi Za&Svet, ostaja skrivnost, vendar naj bi se gibala v višini od 8 do 20 odstotkov od vrednosti zavarovalne premije. Podjetje bodo sicer v skladu z dogovorom kot posrednika v poslu plačale zavarovalnice.

Nasprotovala zakonu o zavarovalništvu
Nadzorni svet Triglava z odškodninsko tožbo od Klemenčičeve še vedno zahteva povračilo domnevno neupravičenega izplačila nagrad v letih 1999 in 2002, ki si jih je nakazala v vrednosti kar 3,9 milijona evrov.

Po neuradnih podatkih naj bi nadzorni svet Triglava proti Klemenčičevi vložil tudi kazensko ovadbo. Zelo jo je kritizirala tudi takratna opozicija, ki v veliki meri danes sestavlja vladno koalicijo.

Z mesta predsednice uprave največje slovenske zavarovalnice je bila Klemenčičeva razrešena oktobra 2002, ker je nasprotovala uveljavitvi zakona o zavarovalništvu in zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic.