"Zmeraj sem želel, da glede na kompetence, ki jih Mura ima, in na izdelek, v katerega zaupamo, uspe," je še v petek dejal Kočan. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Na novinarski konferenci v petek je Kočan dejal, da vidi prihodnost Aha Mure v razvijanju prestižnih blagovnih znamk, Mura pa bo po njegovem mnenju obstala, "če bodo vsi deležniki k temu prispevali konstruktivno in v interesu podjetja".

Povedal je še, da morajo v družbi povečati storilnost, da bodo postavili temelj za finančno vzdržnost podjetja, da so v zadnjih mesecih prevetrili pristop na trgu in pospešili delovanje, vidni pa so tudi finančni rezultati.

Danes pa je sporočil, da odstopa. Predsednik sveta delavcev Drago Hari je dejal, da naj bi Kočan odstopil, ker sta imela z lastnico različne poglede na vodenje podjetja. Lastnica družbe Mojca Lukančič odstopa ne komentira.

Durs vložil predlog za stečaj
Davčna uprava RS je 5. februarja Okrožnemu sodišču v Murski Soboti poslala predlog za uvedbo stečaja Aha Mure, ker ji družba dolguje okoli 4,5 milijona evrov. O stečaju bo sodišče odločalo petnajst dni po tem, ko bo Aha Mura prevzela pošto, seveda pa lahko zahteva odlog odločanja o Dursovem stečajnem predlogu oziroma proti njemu ugovarja.

Lukančičeva je v petek opozorila, da ob morebitnem stečaju Aha Mure ne bo več nadaljevanja proizvodnje, kot je bilo to ob stečaju leta 2009, saj naj bi partnerji v tem primeru prekinili sodelovanje. Nemški finančni sklad Peacock, ki naj bi vstopil v lastniško strukturo skupine Aha, ki je lastnica Aha Mure, pa se s 17 bankami in lizinškimi družbami intenzivno pogaja o odkupu terjatev.

Pomurski poslanci pozivajo k ukrepom
Oglasili so se tudi pomurski poslanci. Odgovorne, vodstvo in lastnike podjetja ter pristojne vladne dejavnike pozivajo, naj preprečijo najhujše in zagotovijo ohranitev ter delovanje Aha Mure, v nasprotnem primeru bo, tako pravi šesterica poslancev, regija deležne nove socialne bombe.