Komarjeva pravi, da je imela agencija do sestave nadzornega sveta NKBM-ja pomisleke že v okviru postopka dokapitalizacije, zaradi česar so sprva predlagali tudi izvedbo posebne revizije, ki jo bo zdaj izvedla Banka Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Komarjeva pravi, da je imela agencija do sestave nadzornega sveta NKBM-ja pomisleke že v okviru postopka dokapitalizacije, zaradi česar so sprva predlagali tudi izvedbo posebne revizije, ki jo bo zdaj izvedla Banka Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
NLB
Agencija se za dokapitalizacijo NLB-ja dogovarja z belgijskim KBC-jem, ki ima v NLB-ju že zdaj kontrolni delež, pogovarja pa se tudi z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD), ki je nekoč že bila lastnica NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO

Predlog za pripravo programa, ki bi predvideval prodajo nestrateških naložb, je agencija že posredovala ministrstvu za finance.

"Ni pravnih osnov za izvedbo postopkov prodaj"
Predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) Dagmar Komar je v pogovoru za STA dejala, da bo na podlagi programa prodaj agencija lahko začela delovati.

"Zdaj ni pravnih osnov za izvedbo postopkov prodaj razen nekaterih manjših naložb. V skladu s spremembami zakona o upravljanju kapitalskih naložb države bi lahko vlada do sprejetja strategije DZ-ja predložila nov predlog odloka o programu prodaj državnega finančnega premoženja za leti 2010 in 2011. Sprejetje odloka pa bi bila pravna osnova za agencijo za postopke prodaj," je dejala.

Ob tem je Komarjeva dodala, da bi bilo sicer najbolje, če bi država najprej sprejela strategijo upravljanja kapitalskih naložb in šele potem ustanovila agencijo. "Ampak ker ni tako, moramo delovati v sistemu, kakršen je. Agencija je pristojna za upravljanje naložb v skladu s korporativno zakonodajo, v prehodnem obdobju - do sprejetja strategije - pa spremembe zakona določajo način odločanja," je povedala Komarjeva.

"Državo obremenjuje balast upravljanja"
Agencija skupaj upravlja približno 100 naložb države v skupni vrednosti 8,5 milijarde evrov, od tega je približno 50 potencialno strateških, druge pa so take, da bi jih bilo treba začeti aktivno prodajati. Med njimi Komarjeva navaja Snežnik, Peko, Bodočnost, Te-Tol ..., ki bi jih država morala prodati, da se reši "balasta upravljanja", ki obremenjuje.

V skupščinskem obdobju je agencija še posebej aktivna. Med drugim bo v petek sodelovala na skupščini Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), za katero predlaga zamenjavo več članov nadzornega sveta. Pri dveh nadzornikih je razlog za zamenjavo konflikt interesov, z menjavo še nekaterih pa želi agencija postaviti bolj heterogen in bistveno bolj strokoven nadzorni svet.

Kot pravi Komarjeva, je imela agencija do sestave nadzornega sveta NKBM-ja pomisleke že v okviru postopka dokapitalizacije, zaradi česar so sprva predlagali tudi izvedbo posebne revizije, ki jo bo zdaj izvedla Banka Slovenije.

AUKN se pogovarja z mogočimi investitorji v NLB
Posebne revizije, ki jih predlagajo delničarji, so po besedah Komarjeve bolj poglobljene in vsebinsko drugačne od tistih, ki jih izvaja Banka Slovenije, toda v tem primeru se je agencija sešla s centralno banko, ki je pozitivno sprejela predlog agencije za revizijo. "Verjamem, da bo Banka Slovenije poglobljeno izvedla revizijo poslovanja," je dejala.

O novi dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) je Komarjeva dejala, da se agencija dejavno pogovarja z določenimi investitorji, ki bi sodelovali pri dokapitalizaciji. "Interes je, ocenjuje se, da je banka zanimiva za tuje vlagatelje," je pojasnila in izrazila pričakovanje, da bo kmalu narejen ožji izbor mogočih dokapitalizatorjev.

Agencija se za dokapitalizacijo NLB-ja dogovarja z belgijskim KBC-jem, ki ima v NLB-ju že zdaj kontrolni delež, pogovarja pa se tudi z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD), ki je nekoč že bila lastnica NLB-ja. Dokapitalizacijo bo NLB po besedah Komarjeve izvedel v roku, ki ga je določila Banka Slovenije, torej do konca leta.