Uprava Agencije za upravljanje kapitalskih naložb naj bi na današnji seji predlagala zamenjavo nadzornikov HSE-ja. Foto: MMC RTV SLO
Uprava Agencije za upravljanje kapitalskih naložb naj bi na današnji seji predlagala zamenjavo nadzornikov HSE-ja. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Rotnik
Če bi agencija zamenjala nadzorni svet HSE-ja, bi ta lahko razrešil Janežiča in na njegovo mesto postavil Rotnika, kažejo nekatere špekulacije. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo agencije za upravljanje kapitalskih naložb se bo v petek sestalo s premierjem Borutom Pahorjem. Tema pogovorov: preprečevanje vtikanja v delo agencije.

Poleg tega bodo govorili tudi o pogojih za delovanje agencije in o tem, kako bo agencija sama poskrbela, da se v njeno delo ne bodo vtikali. Pahor je pojasnil, da bodo teme obravnavali na odprtem pogovoru, ki bo tudi zabeležen, "da odpravimo te prve nesporazume in omogočimo agenciji, da okrepi svojo avtoriteto".

Ministrica za gospodarstvo naj bi medtem namreč razmišljala o zamenjavi vodstva agencije za upravljanje kapitalskih naložb, prva dama agencije pa vladi očita pritiske, šikaniranje in vsiljevanje politične volje.

V pismu, ki ga je Dagmar Komar poslala premierju Pahorju 25. novembra, piše, da so ministrstva že dvakrat pozvali, naj jim posredujejo sektorske politike, ki so predpogoj za pripravo strategije upravljanja kapitalskih naložb, a brez uspeha, poročajo Finance. "Tudi na ta način se skuša ignorirati naše poslanstvo," je zapisala.

"Radićeva komisiji preprečuje neodvisno delovanje"
Dodala je, da so v agenciji z začudenjem spremljali nastop ministrice za gospodarstvo Darje Radić, ki je predlagala spremembo zakonodaje, "ki bi agenciji preprečila neodvisno delovanje." Kot je znano, je Radićeva na seji vlade predlagala, da bi določili prehodno obdobje za uveljavitev zakonskih določb glede delovanja agencije, ki bi trajalo do potrditve strategije v parlamentu. Ministrica očitke zavrača in pravi, da je svoj odnos do agencije že večkrat predstavila in so ga potrdili tudi strokovnjaki s področja korporacijskega prava. "Torej lahko trdim, da gre v očitkih v pismu za oporekanje strokovnjakom s tega področja," je še dejala Radićeva.

Pahor je komentiral tudi predčasni odhod Mateja Lahovnika iz vlade. Kot je dejal, je vedel, da bo delo sestavljanja vlade težko, Lahovnika pa je tedaj uspel prepričati in vesel je tudi, da je sodeloval. "Razlogi, da gre in da stvari ne rešuje so javnosti znani in jih ne želim komentirati. Prejšnji minister je imel priložnosti, da bi storil več. Naredil je veliko in za to sem mu hvaležen. A odšel je prezgodaj, saj je veliko stvari ostalo nerešenih," je dejal.

Komarjeva se je dotaknila tudi delovanja direktorja direktorata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo Janeza Kopača, ki da je "elektronsko sporočilo na HSE agenciji poslal zgolj v vednost, s čimer je jasno pokazal, da ne priznava volje poslank in poslancev. Še bolj kot poskus šikaniranja agencije moteča vsebina, ki članom agencije sugerira, da ravnajo v skladu s politično voljo." Kopač po drugi strani trdi, da je v omenjenem sporočilu poslal le seznam nerešenih zadev, povezanih s TEŠ-em 6, in da gre za povsem tehnično pismo.

Predsednica agencije piše še, da so smernice OECD-ja, ki se nanašajo na upravljanje kapitalskih naložb v lasti države, jasne. Vlada se ne sme vmešavati v vsakodnevno vodenje družb v državni lasti. Slovenija se je po besedah Komarjeve zavezala, da bo vzpostavila nova pravila delovanja in korporacijskega upravljanja. "Prepričani smo, da si zaradi neposrednih političnih pritiskov nekaterih članov vlade fiaska pred mednarodno skupnostjo ne zasluži."

Zamenjava nadzornikov HSE-ja, zamenjava Janežiča in imenovanje Rotnika na čelo HSE-ja?
Radićevo je sicer vznemirilo delovanje agencije, ki naj bi z zaposlenimi na ministrstvu za gospodarstvo skušala sklepati pogodbe o delu na agenciji mimo ministričinega vedenja. Minister za finance France Križanič je po seji vlade pojasnil, da je agencija za upravljanje kapitalskih naložb v skladu s sklepom vlade iz ministrstev prezaposlila zaposlene. Tako je z ministrstva za finance že odšlo sedem ljudi, enega še iščejo, z ministrstva za gospodarstvo štiri, z ministrstva za promet dva. Poleg tega so na agencijo odšli tudi tisti, ki so se s projektom neposredno ukvarjali. Križanič meni, da bo to dovolj za upravljanje s približno 60 naložbami.

Poleg tega naj bi svet agencije za upravljanje kapitalskih naložb danes razpravljal o Holdingu Slovenskih elektrarn, uprava agencije pa naj bi predlagala razrešitev nadzornikov HSE-ja. Novi nadzorniki naj bi tako (lahko še v istem dnevu) razrešili generalnega direktorja HSE-ja Matjaža Janežiča in na njegovo mesto imenovali odstavljenega direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika, pa je poročal Dnevnik.