Prvi zdrs Mercatorja po dolgem času. Foto: RTV SLO
Prvi zdrs Mercatorja po dolgem času. Foto: RTV SLO
. Frankfurtski DAX30 se na poskuse terorističnih napadov v Londonu sploh ni oziral.

Mercator, ki je julija po nenehni rasti pridobil 12 odstotkov, je tokrat zdrsnil za 0,6 odstotka, na 37.322 SIT. Krka je dan končala pri 78.706 SIT, potem ko se je prej sedemkrat zapored podražila in testirala mejo 80.000 SIT.

Pivovarna Laško je padla le na 7.100 SIT in izgubila več od vrednosti dividende. Gorenje in Petrol sta pridobila 0,3, Aerodrom pa 2,1 odstotka.

Aktiva invest, ki je bila sredi prejšnjega tedna vredna že 22.450 SIT, je po črni seriji dočakala odboj, tako da je njen enotni tečaj višji za 3,8 odstotka in znaša 19.828 SIT. Na prostem trgu sicer ni bilo kakih omembe vrednih dogodkov.

Slovenski borzni indeks (4.507 točk) in indeks PIX (4.215 točk) sta se znižala za 0,15 odstotka. Skupni promet je dosegel vsega 293 milijonov SIT.

Juan vreden več, kaj pa zdaj?
Londonske eksplozije so imele zelo omejen vpliv na četrtkovo borzno dogajanje. Še največ panike je bilo, razumljivo, opaziti na londonski borzi, kjer je delniški indeks FTSE100 hitro izgubil odstotek, vendar se nato pobral in dan končal nad gladino. Frankfurtski DAX30 se na poskuse terorističnih napadov v Londonu sploh ni oziral in je pridobil odstotek. Njegova vrednost 4.829 točk že vse od junija 2002 ni bila tako visoka.

V ZDA se je rast ustavila. Zakaj, kaže primer internetnega iskalnika Google, katerega delnice so na borzi šele eno leto. Njihova cena je v četrtek dosegla 317 dolarjav, nato pa padla na vsega 290 dolarjev. Vzrok je bila objava četrtletnih rezultatov, ki so bili sicer odlični, pa vendarle niso zadovoljili (previsokih) pričakovanj, tako da so delnice izgubile 11 odstotkov v trgovanju po uradnem zaprtju borze. Vlagatelji torej očitno pričakujejo, da bodo podjetja nenehno objavljala rezultate, ki bodo krepko presegla pričakovanja, kar pa seveda ni mogoče.

Indeks Dow Jones (10.627 točk) je četrtek končal 0,6 odstotka nižje, podobno
pa velja tudi za indeks Nasdaq (2.178 točk). Vlagatelji so malo pozornosti posvečali Londonu, toliko bolj pa Pekingu, ki je revalvirala svojo valuto in se odpovedala njeni vezavi na dolar. Čeprav je to prvi korak k izpolnitvi ameriških zahtev, je trg začutil negotovost, saj bi utegnila takšna politika ustaviti robustno rast kitajskega gospodarstva. Na novico o 2,1-odstotni revalvaciji juana so se odzvale obveznice, katerih donos je porasel na 4,27 odstotka.