Predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaž Kovačič je na skupščini družbe napovedal, da bodo v banki do konca letošnjega leta število zaposlenih znižali za pet odstotkov. Kot je dejal Kovačič, je njihova pomembna naloga zniževanje stroškov na vseh mogočih področjih, saj to v trenutnih razmerah počne celotno gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaž Kovačič je na skupščini družbe napovedal, da bodo v banki do konca letošnjega leta število zaposlenih znižali za pet odstotkov. Kot je dejal Kovačič, je njihova pomembna naloga zniževanje stroškov na vseh mogočih področjih, saj to v trenutnih razmerah počne celotno gospodarstvo. Foto: MMC RTV SLO
NKBM
Delničarji so potrdili predlog uprave, da se 5,2 milijona evrov bilančnega dobička v celoti nameni za dividende, kar predstavlja 32 odstotkov čistega dobička NKBM-ja iz preteklega leta. Dividende bodo začeli izplačevati najpozneje v 90 dneh. Foto: MMC RTV SLO
V NKBM-ju bodo odpuščali

"Logično je, da je ob vsakem zniževanju prihodkov oz. krizi treba poiskati tudi notranje rezerve, kar pa vključuje tudi odpuščanje. Za nas v banki takšna napoved ni nobeno presenečenje, saj že dalj časa peljemo dialog s sindikati, drugo vprašanje pa je, ali bo ta cilj glede na slovensko zakonodajo o delovnih razmerjih mogoče doseči," je dejal prvi mož NKBM-ja, ki zaposluje okoli 1.500 ljudi. Za dosego tega cilja po njegovih besedah upokojevanje ni zadosten ukrep.

Sicer pa so delničarji na skupščini, na kateri je bilo prisotno 65 odstotkov kapitala, potrdili predlog uprave, da se 5,2 milijona evrov bilančnega dobička v celoti nameni za dividende, in sicer po 0,20 evra bruto na delnico, kar predstavlja 32 odstotkov čistega dobička NKBM-ja iz preteklega leta. Banka je lani ustvarila za 16,3 milijona evrov čistega dobička, za zakonske rezerve bodo namenili nekoliko nad 800.000 evrov, za statutarne rezerve pa 7,7 milijona evrov.

V nadzornem svetu pet novih nadzornikov
Na skupščini pa so potrdili tudi peterico novih članov v devetčlanskem nadzornem svetu družbe. Aljošo Valentinčiča, ki je odstopil po imenovanju v nadzorni svet Zavarovalnice Triglav, je zamenjala generalna direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance Alenka Bratušek, namesto Antona Egona Jurgetza, Daniela Blejca in Boštjana Krambergerja, ki so pred kratkim odstopili, pa so na predlog Kada in Soda kot nadomestne člane imenovali predsednika uprave kidričevskega Taluma Danila Topleka, člana uprave Intereurope Marka Jazbeca in profesorja na Ekonomsko-poslovni fakulteti Maribor Dušana Jovanoviča.

Paradržavna sklada sta zahtevala tudi zamenjavo Egona Žižmonda. Na predlog malih delničarjev je bil za nadzornika imenovan dolgoletni viceguverner Banke Slovenije Janez Košak.

Ob prvi javni prodaji delnic NKBM-ja konec 2007 je bila cena delnice 27 evrov, medtem ko je danes delnica vredna 11,15 evra. Več o dogajanju na borzi lahko preberete tukaj.

Delničarji onemogočili upravi pridobivanje lastnih delnic
Delničarji so na skupščini zavrnili še predlog za pooblastilo upravi banke za pridobivanje lastnih delnic v višini do desetih odstotkov ob nakupni ceni najmanj en evro, največ pa v višini knjigovodske vrednosti delnice za obdobje treh let. Zoper omenjeni predlog je sicer Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) vložilo nasprotni predlog, ki pa je po zavrnitvi prvotnega predloga prav tako postal brezpredmeten.

Revizija ni pokazala nepravilnosti
Na skupščini so se seznanili tudi z rezultati opravljenih postopkov v zvezi s financiranjem menedžerskih odkupov. Revizijo je po sklepu nadzornikov opravila revizijska družba KPMG, dotaknila pa se je postopkov v zvezi s financiranjem menedžerskih odkupov v Istrabenzu, Pivovarni Laško in Merkurju ter njihovimi povezanimi družbami v obdobju med letoma 2006 in 2008. Revizija je pokazala, da so bila vsa posojila odobrena pravilno ter skladno z internimi pravili in pooblastili ustreznega organa banke.


V NKBM-ju bodo odpuščali