Iz nadzornega sveta NKBM-ja so odstopili trije nadzorniki, Anton Egon Jurgetz, Daniel Blejc in Boštjan Kramberger. Foto: MMC RTV SLO
Iz nadzornega sveta NKBM-ja so odstopili trije nadzorniki, Anton Egon Jurgetz, Daniel Blejc in Boštjan Kramberger. Foto: MMC RTV SLO
Kristjan Verbič VZMD
V VZMD-ju med drugim menijo, da bi moral biti v nadzorni svet končno izvoljen član, ki bi ustrezno odražal lastniško strukturo družbe oz. njen pomembni del, torej več kot 102.000 malih delničarjev, ki predstavljajo približno 25 odstotkov vsega osnovnega kapitala. Foto: MMC RTV SLO

Kramberger je odstopil z današnjim dnem, Jurgetz in Blejc pa odstopata s 30. junijem, so sporočili iz NKBM-ja. Banka ni navedla razlogov za odstope nadzornikov sicer osemčlanskega nadzornega sveta, v katerem poleg omenjene trojice sedijo še predsednik Franc Škufca, Andrej Svetina, Egon Žižmond, Anton Guzej in Ivan Vizjak.

Neuradno je v zvezi z odstopom trojice nadzornikov slišati, da gre za člane nadzornega sveta, ki so veljali za ljudi pod vplivom prejšnje vlade, ter so se raje odločili za svojo odstopno izjavo, kot da bi bili zamenjani na julijski skupščini.

Uprava nasprotuje predlogu VZMD-ja
Sicer pa so iz uprave NKBM-ja še sporočili, da ne podpirajo predloga Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), ki se nanaša na spremembe pri predlogu pooblastila upravi banke za pridobivanje lastnih delnic. Kot poudarjajo, je predlagano pooblastilo v skladu z veljavno zakonodajo in z jasno določenim namenom.

Uprava banke tako ne podpira namena, ki izhaja iz predloga delničarja, torej da sme lastne delnice pridobivati z namenom, da jih ponudi v odkup delavcem družbe in z njo povezanih oseb, kakor tudi za namen zagotovitve odpravnine delničarjem po določbah zakona o gospodarskih družbah.

Kot je znano, sta uprava in nadzorni svet NKBM skupščini, ki bo 8. julija, predlagala, da banka s ciljem ohranjanja vrednosti premoženja na organiziranem trgu pridobiva lastne delnice tako, da njihov delež ne bo dosegel desetih odstotkov osnovnega kapitala, nakupna cena pa znaša najmanj en evro oz. največ v višini knjigovodske vrednosti; pooblastilo upravi za kupovanje lastnih delnic naj bi veljalo največ 36 mesecev.

Mali delničarji pa v nasprotnem predlogu predlagajo, da bi upravo družbe za pridobivanje lastnih delnic pooblastili pod pogoji, da delež lastnih delnic ne bo dosegel dveh odstotkov osnovnega kapitala, da banka ne bo pridobivala lastnih delnic izključno zaradi namena trgovanja, ampak jih bo ponudila v odkup delavcem družbe in z njo povezanim osebam, ali pa da bi se delničarjem zagotovila odpravnina po določbah zakona o gospodarskih družbah.

A. Me.