Banka HSBC je ena izmed ameriških bank, ki ji ob poslabšanju razmer grozijo še dodatne izgube. Foto: EPA
Banka HSBC je ena izmed ameriških bank, ki ji ob poslabšanju razmer grozijo še dodatne izgube. Foto: EPA
Vlagatelji na borzah se vsak dan držijo za glavo, saj vrednosti delnic padajo in padajo. Foto: EPA

Med bankami, ki jim grozi, da bodo imele nove milijardne izgube, so Citigroup, Bank of America, HSBC Bank USA, Wells Fargo Bank in banka J. P. Morgan Chase. Njihove izgube so se zaradi špekulativnih poslov z izvedenimi finančnimi instrumenti konec lanskega leta povzpele na skoraj 600 milijard dolarjev. V zadnjih treh mesecih prejšnjega leta so izgube omenjenih bank poskočile kar za 45 odstotkov.

Zadolžene banke ameriškemu predsedniku Baracku Obami in njegovemu finančnemu ministru Timothyju Geithnerju povzročajo še dodatne težave pri iskanju rešitev za finančni sektor. Kot mogočo rešitev za finančno krizo se omenja propad nekaterih največjih bank, saj so, kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik, nekateri republikanski senatorji predlagali, da bi država dopustila ne le propad malih, ampak tudi nekaterih velikih bank, ki jih trenutno rešuje davkoplačevalski denar.

Obama ne bo pusti, da banke propadejo
Vendar pa predlog republikancev za predsednika Obamo trenutno ne pride v poštev, saj je Geithner poudaril, da bo administracija storila vse, da bo kreditni trg znova zaživel in da bodo največje banke opravile tako imenovane stresne teste, ki jih je zanje pripravilo ministrstvo za finance. V testih naj bi banke, katerih premoženje je vredno več kot 100 milijard dolarjev, dokazovale, da so sposobne delovati tudi v precej slabših gospodarskih razmerah, kot so sedanje.

"Kriza je za ZDA gospodarski Pearl Harbour"
ZDA se trenutno spopadajo z najvišjo brezposelnostjo v zadnjih 25 letih, saj je brez dela kar 12 in pol milijona prebivalcev, borzni indeks Dow Jones je padel na najnižjo vrednost v zadnjih 12 letih, ljudje pa ne zapravljajo več, zato se analitiki bojijo, da bi to lahko pomenilo nov udarec največjim bankam. Sloviti vlagatelj in milijarder Warren Buffet, ki je drugi najbogatejši Američan po Billu Gatesu, je dogajanje označil za gospodarski Pearl Harbour in dejal, da je ameriško gospodarstvo padlo s pečine. Kljub temu je Buffet izrazil prepričanje, da si bo ameriško gospodarstvo opomoglo najpozneje v petih letih.

Vrednosti delnic še kar padajo
Vrednosti delnic na newyorškem Wall Streetu se še naprej nižajo. Delniški indeks Dow Jones je ponedeljkovo trgovanje sklenil pri 6.547,05 točke, kar je za nekaj več kot odstotek manj kot konec preteklega tedna, tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 1,95 odstotka vrednosti in trgovanje končal pri 1.268,64 točke. Padcem na ameriških borzah je z novimi izgubami sledila tudi tokijska borza, saj je indeks Nikkei izgubil 0,44 točke in trgovanje končal pri vrednosti 7.054,98 točke. Nikkei je tako zdrsnil na novo najnižjo raven v zadnjih 26 letih, saj tako nizko ni bil že od leta 1982.

B. T.