Število nočitev je nekoliko naraslo, čutiti pa je previdnost pri porabi denarja. Foto: MMC RTV SLO
Število nočitev je nekoliko naraslo, čutiti pa je previdnost pri porabi denarja. Foto: MMC RTV SLO

Pozitiven trend nočitev je predvsem zasluga domačih gostov, ki jih je bilo za pet odstotkov več kot leto prej. Število nočitev je po podatkih Slovenske turistične zveze ostalo na enaki ravni kot v lanskem obdobju, ko so turistični delavci zabeležili rekordno turistično leto.

Po začasnih podatkih Statističnega urada RS so do konca sebtembra zabeležili 2.229.570 prihodov turistov in 6.914.892 prenočitev.

Poraslo je tudi število prihodov, saj je Slovenijo do konca septembra obiskalo za tri odstotke več turistov kot v enakem obdobju lani. Med tujimi gosti je bilo ponovno največ Italijanov (17 odstotkov), sledijo jim turisti iz Nemčije (13 odstotkov), Avstrije (12 odstotkov) in Hrvaške (šest odstotkov).

Opazna previdnost pri porabi denarja
Kljub vsemu pa je tradicionalni turistični trg (Avstrija, Nemčija in Italija) ob koncu sezone zabeležil upad obiska glede na enako lansko obdobje. Najverjetnejši vzroki so povečane cene nafte in hrane, opaziti pa je tudi previdnost pri porabljanju denarja. Slovenski turistični sektor sicer že čuti upad povpraševanja.

Skandinavija ostaja perspektiven trg
STO pa je po drugi strani zabeležil pozitivno rast števila gostov iz trgov, na katerih je letos izvedel več trženjsko-komunikacijskih akcij slovenske turistične pšonudbe. V devetih mesecih je tako Slovenijo obiskalo 61 odstotkov več Japoncev in 36 odstotkov več ruskih turistov. Povečalo se je tudi število gostov iz Skandinavije in držav Beneluksa, ki ostajajo med najpomembnejšimi perspektivnimi trgi slovenskega turizma.

C. R.